Финансовото острие на Слави Трифонов атакува управата на БНБ

Бившият шеф на "Инвестбанк" Любомир Каримански с остри критики към Димитър Радев, чийто мандат изтича на 15 юли

Любомир Каримански, Снимка: bTV

Основният финансов експерт в партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" (ИТН) и кандидат за депутат Любомир Каримански атакува с поредица от обвинения управителя на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев, а също и други членове на ръководството на централната банка в интервю за "Студио Банкеръ". Това се случва броени дни преди изтичане на мандатите на Радев и подуправителя Нина Стоянова и преди изборите за ново Народно събрание, което трябва да гласува кой ще заеме постовете им. По неофициална информация самият Каримански е една от възможните номинации за член на ръководството на БНБ.

На 15 юли изтича мандатът на управителя Димитър Радев, на 29 юли – на подуправителя, ръководител на управление "Банково" Нина Стоянова, а на 24 октомври – на подуправителя, ръководител на управление "Емисионно" Калин Христов.

"В последните 6 години бях принуден да не работя в българските банки поради една причина – натиска през БНБ върху мен", заяви Любомир Каримански пред "Банкеръ".

За финансиста Каримански се знае, че е бил на високи позиции в банки, една от които се счита, че работи с бизнесмени, близки до ДПС. В по-далечното минало той е работил на висок пост в "Търговска банка Д", която към онзи момент е еднолична собственост на Фуат Гювен – един от най-близките и доверени бизнес партньори на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. От 2011 г. до 2015 г. Каримански е изпълнителен директор на "Инвестбанк" на банкерката Петя Славова. Малката финансова институция бе една от двете банки, представили се най-слабо на двата големи стрес теста на банковата система у нас през 2016 г. и 2019 г., макар че впоследствие увеличи капитала си с 53 млн. евро и изпълни всички останали предписания на БНБ.

Финансовият експерт на партията на Слави Трифонов, който бе избран и за депутат в 45-ото Народно събрание, не даде подробности как точно е бил притискан от БНБ, но разкритикува управлението на централната банка. Той не даде директен отговор на въпроса на какъв държавен пост се вижда след изборите - в изпълнителната, в законодателната власт или в БНБ, но каза, че "държавата има нужда от кадри навсякъде".

"Буди безпокойство мълчанието и липсата на реакция от БНБ по отношение на Банката за развитие", каза Каримански. Той вероятно има предвид скандала с отпуснатите едри кредити на 8 фирми, свързани с известни лица като Делян Пеевски, Румен Гайтански – Вълка, братя Домусчиеви и т. н.

"Най-малкото би трябвало през БНБ да се защитава интересът на инвеститорите, би трябвало през БНБ да се защитава стабилността на националната валута, но централната банка е необходимо да има един ясен поглед за проблемите в една такава банка, особено когато капиталът ѝ идва от данъкоплатците", коментира Каримански. По думите му ръководството на БНБ е знаело "много добре" какво е ставало в ББР. "Притеснителното е, че не са взимали никакви сериозни мерки", добави Каримански.

Той атакува и директно управителя Димитър Радев, без да спомене името му. "Какво като част от ръководството на БНБ са работили в Световната банка (Димитър Радев е работил в МВФ, б. р.) - да не би с нещо да допринесоха за разрешаването на проблемите в ББР, за закона на Пеевски за несъстоятелността", запита Каримански.

Той разкритикува и действията на БНБ във връзка със сделката на предишното правителство за покупката на дял от ПИБ. "Имам усещането, че самата централна банка защитава не държавата като собственик, а собствениците на самата банка (вероятно собствениците на ПИБ Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, б. р.)", каза Каримански.

Той е недоволен и от случващото се в ресора на подуправителя Нина Стоянова. "Бил съм в иновативния банков сектор – можеше всичко да стане по-динамично, по-конкурентоспособно, а не да сме на последно място по СЕПА – незабавни разплащания", посочи Каримански.

Той се въздържа от цялостна оценка на работата на БНБ, тъй като трябвало да се направи анализ на годишния доклад, внесен от централната банка в предишното Народно събрание в края на април.

Каримански не даде и категорична оценка на работата на икономическия екип на служебното правителство, за който се твърди, че имало шанс да се запази при бъдещото ново управление. Икономическите министри работели в "добра посока", но трябвало "време", за да се направи анализ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес