Финансовото разузнаване разследва опит за измама с 1 млн. евро

Агенцията за финансово разузнаване работи по случай с опит за измама на клиент на чужда банка, намираща се в страна-членка на ЕС, на стойност един милион евро, съобщи директорът на агенцията Васил Киров след откриването на третата Балканска конференция "Управление на налично-паричния оборот. Мерки срещу фалшифизирането на платежни средства, платежни инструменти и документи за самоличност."

За сметка на клиента-титуляр е било наредено плащане от лице, представило пълномощно към фирма със сметка в българска банка. Чуждата банка не се усъмнила в документите, с които е било наредено плащането, но българската банка е направила това и е подала сигнал до АФР.

Фирмата, към която е било наредено плащането у нас е българска, но регистрирана от чужди граждани, каза Васил Киров. След като е наредила плащането, чуждата банка се е свързала със своя клиент и тогава е установила, че той не е извършвал подобно нареждане, а нареждането е направено от лице, което няма никаква връзка с тази фирма. Чуждата банка е сигнализирала българската банка-партньор, но към този момент АФР вече е работила по случая. Парите са блокирани в българската банка и е гарантирано, че няма да излязат от там. Васил Киров каза, че няма да спомене кои са държавата и банката, тъй като по случая все още се работи.

В отговор на въпрос Киров каза, че няма данни български граждани да участват в подобни схеми като организатори, а има данни, че те са били използвани от чужди граждани.

През последните месеци в АФР са постъпили сигнали за 5 подобни схеми на измами. Използваният механизъм при опитите за банкови измами от началото на годината е превеждане на средства от сметката на фирма на лице, представящо се за неин служител чрез фалшиви документи. При такъв случай е бил арестуван гражданин при изтеглянето на 10 000 евро от българска банка, преведени от Белгия.

Управителният съвет на БНБ разработва промени в Закона за БНБ, с които се предвижда финансовите институции като БНБ, финансови къщи и обменни бюра да задържат фалшифицираните парични знаци с цел те да бъдат анализирани и изследвани.

По време на конференцията печатницата на БНБ ще получи първия сертификат в България на Система за управление на информационната сигурност. Сертификатът е издаден в началото на май т.г. от Мултинационалната сертифицираща организация "МУДИ Интернешънъл" и той потвърждава наличието на функционираща и ефективна система за управление на информационната сигурност в съответствие с изискванията на международния стандарт.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?