Финансовото разузнаване разследва пет нови фирми около “Топлофикация”

Финансовото разузнаване разследва пет нови фирми около “Топлофикация”

Проверка на нови пет фирми и лица, свързани с източването и прането на пари от “Топлофикация - София”, извършва в момента Агенцията за финансово разузнаване (АФР). Това съобщи във вторник пред Инфо радио директорът на АФР Васил Киров.

По думите му част от проверките вече са приключени, а други все още са в ход. Информацията вече е предадена на МВР, Националната следствена служба и прокуратурата.

“В случая става въпрос за допълнително проверявани фирми и лица извън онези, които вече проверявахме”, обясни Киров. По думите му част от фирмите развиват дейност в чужбина.

Според информация от разследващите органи, цитирана от вестник “Сега” във вторник, по сметка в чужбина на бившия директор на “Топлофикация” Валентин Димитров са били преведени 450 хил. евро от фирма, регистрирана на Бахамските острови. Офшорката е свързана с Красимир Георгиев - собственик на фирма “Фронтиер” с активна дейност в областта на енергетиката и близък до министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

Ден по-рано от прокуратурата допуснаха, че по случая “Топлофикация” предстои да бъде привлечено към отговорност лице с публична известност, но не уточниха дали става дума за политик или бизнесмен.   

Скандалът с “Топлофикация - София” избухна през юни миналата година. В него активно участие зае и българското финансово разузнаване след като стана ясно, че австрийските служби са предали именно на АФР първоначалната информация около Валентин Димитров.

Неговият арест стана близо 8 месеца след като България бе получила сигнала.

Кметът пак проверява “Топлофикация”

Във вторник стана ясно, че столичният кмет Бойко Борисов е разпоредил нова проверка в дружеството. Пред Mediapool той не пожела да конкретизира какво точно отново ще проверява инспекторатът към общината в изпадналото в криза общинско-държавно дружество.

По неофициална информация проверката ще се отнася основно до управлението на новия изпълнителен директор на “Топлофикация - София” Наско Михов. Ден по-рано групата на СДС в Столичния общински съвет обяви, че шефът в дружеството раздава коли и шофьори на свои приближени и е назначил консултант без знанието на Съвета на директорите.

През целия ден Борисов бе особено активен по темата. Той продължи своята политическа атака срещу министъра на икономиката и енергетиката и председател на БСП – София Румен Овчаров по линията на столичното парно.

Борисов съобщи, че има данни за поне 30 фирми, които участват в източването на дружеството и даде за пример русенска фирма, внесла 15 тона кранове и затворена само три месеца след това. Кметът не пропусна да отбележи отново, че “само Р. Овч. може да помогне на Валентин Димитров”.

Столичният кмет и неформален лидер на ГЕРБ разкритикува още бавната работа на прокуратурата и следствието по злоупотребите в “Топлофикация - София”.

„Случаят “Топлофикация” трябваше да бъде разрешен за 30 дни и делото да беше приключило. В този случай има класическа схема за пране на пари, която да влезе в учебниците”, каза още бившият главен секретар на МВР.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?