Финландия може да помогне на България в усвояването на еврофондовете

Финландия би могла да предложи на България опита си при усвояване на парите по предприсъединителните фондове на ЕС. Това стана ясно на срещата на вицепремиера Николай Василев с министъра на външната търговия и европейските въпроси на Финландия Яри Вилен днес, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката.

Финландските инвестиции са концентрирани главно в Прибалтийските страни и най-вече в Естония, но правителството в Хелзинки окуражава компаниите да инвестират в Балканския регион и по-специално в България, е казал Яри Вилен. На срещата са присъствали и представители на фирмите "Ем-риъл Корпорийшън", "Каукомаркинат", "Кей Си Ай Конекрейнс Интернишънъл", "Кемпи Ой", "Корпорът Маркетинг енд Пъблик Афеърс", и организациите Търговска политика и международни отношения, Асоциация на финландските бизнесмени. Фирмите са проявили интерес към сферата на енергетиката и горите, както и проекта за индустриалните зони.

Финландия подкрепя България в нейните усилия за присъединяване към ЕС, каза по-рано през деня в слово пред българския парламент финландският президент Таря Халонен, която е на посещение в България по покана на Георги Първанов.

Освен интензивна законодателна дейност, България трябва да промени структурите на своята съдебна система, на администрацията, политиката на опазване на околната среда, икономиката, така че приемането и прилагането на европейското законодателство да е възможно и практически, посочи Халонен.

Финландският президент посочи, че Финландия е предлагала на България да ползва нейния опит от преговорите за присъединяване към ЕС, както и практическа подкрепа в различни сектори като развитието на регионалното управление и постигането на по-ефективна сигурност на границите.

Като член на Съвета за сигурност на ООН, България има специална отговорност за международния мир, наблегна Таря Халонен. ООН, нейният генерален секретар и Съветът за сигурност са единствените истински, универсални институции, които имат предпоставки да постигнат безрезервното доверие на всички хора в усилията им да осигурят мир, сигурност и развитие в един променящ се свят, заяви финландският президент.

България и Финландия си сътрудничат успешно в ООН, в Съвета на Европа и в други международни организации. Вижданията на двете страни по редица въпроси съвпадат или са близки, включително и по отношение на кризата в Ирак, заяви от своя страна председателят на българския парламент Огнян Герджиков.

Той добави, че в българо-финландските отношения няма открити въпроси, но равнището на стокообмена и на инвестициите между двете страни не отговаря на техния потенциал.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?