Финландия обяви траур за жертвите в колежа „Йокела”

Финландия обяви четвъртък за ден на траур в памет на жертвите, загинали при стрелбата в гимназия "Йокела" в град Туусула, където 18-годишен гимназист застреля осем души и се простреля, предадоха информационните агенции.

При стрелбата загинаха 5 момчета, 2 момичета и директорката на училището. Ранени бяха 11 души - един възрастен мъж, който е в критично състояние, и 10 ученици. Има пострадали от парчета стъкла, когато панически са скачали през прозорците на училището.

Президентът на Финландия Таря Халонен определи инцидента като "тъжен и шокиращ" и изрази съболезнованията си на роднините на жертвите. Премиерът Мати Ванханен каза, че инцидентът "дълбоко е ранил обществото във Финландия". Правителството препоръча на учителите да обсъдят с учениците инцидента.

Гимназия "Йокела” ще остане затворена, защото полицията продължава разследването на мястото на трагедията. Учениците и учителите ще бъдат посетени от психолози, които ще им помогнат да преодолеят последиците от шока. В гимназията учат около 460 ученици.

Финландия е на трето място в света по брой на огнестрелни оръжия на глава от населението (56 единици на 100 души), подобни инциденти са рядкост във финландските училища.

Гимназистът убиец законно е притежавал пистолета, който е бил регистриран на негово име. Очевидци разказват, че той е стрелял безразборно по ученици и учители, движейки се по коридорите на училището.

Операцията по освобождаването на учениците и учителите продължи няколко часа и в нея участваха около сто специално екипирани полицаи. През цялото време полицията не е произвела нито един изстрел. Стрелецът се е прострелял в главата и след няколко часа е починал в болницата.

Споделяне

Още от Свят