Финландия проучва съмнителен ядрен инвеститор за връзки с Русия

Финландия настоя да получи повече допълнителни данни за мистериозна хърватска компания, която се опитва да инвестира 150 млн. евро в изграждането на ядрена централа в страната. Медиите изразиха подозрения, че загадъчната компания е свързана с Русия.

Изграждането на ядрената централа на обща стойност 6 млрд. евро бе преустановено в края на миналата седмица, тъй като не е изпълнено изискването, съгласно което 60% от акционерите в проекта да са европейски компании. Това стана, след като хърватска компания наречена Migrit Solarna Energija съобщи във вторник, че е инвестирала 150 млн. евро, придобивайки 9% от централата, с което прагът е надскочен.

Руската държавна компания "Росатом" притежава 34% от консорциума, изграждащ ядрената централа Fennovoima и освен това ще предостави реактор за нея.

Хърватската компания заяви, че инвестицията в ядрената централа, която трябва да бъде построена в Ханхикиви, Финландия, е била санкционирана от финландските власти. Правителството на страната обаче опроверга това изявление и поиска от ръководството на Migrit да предостави по-подробна информация за компанията, пише "Нюзуик", като се позовава на финландската информационна агенция Yle.

Министърът на икономиката Оли Рен е изпратил писмо до Migrit, с което настоява компанията да предостави фактури за финансирането си три години назад и други подробности, свързани с вътрешната ѝ дейност, включително връзките ѝ с ключови политици

Повод за това станаха съмненията, повдигнати от финландските медии, че компанията е свързана с Русия, а също и информацията, че годишният ѝ оборот е само 200 млн. евро.

Финландският вестник Aamulehti съобщи, че е открил централата на компанията в жилищен комплекс в Загреб и задава въпроса как Migrit е успяла да събере 150 млн. евро при такъв нисък оборот.

Хърватската издание Poslovni Dnevnik съобщи през 2012 г., че компанията Migrit е основана от руснаци и неин директор е руският бизнесмен Михаил Жуков. Отчет от официалния сайт на хърватския град Ораховица потвърждава данните на вестника.

По данни на руския в. "Комерсант", "Росатм" и по-рано е привличал европейски инвеститори, за да може да преодолее изискването за праг на европейското участие, като например при опита си да изгради АЕЦ "Белене" в България. Финландският контрактор Fortnum, който по-рано обсъждаше хидроенергиен проект с руската държавна компания "Газпром", влезе като акционер в проекта "Белене" през 2010 г. Изграждането на втората АЕЦ в България бе спряно с решение на правителството и парламента през 2012 г.

Споделяне