Финландия регистрира нов рекорден дневен прираст на заразените

Финландия регистрира нов рекорден дневен прираст на заразените

Финландия регистрира днес нов рекорден дневен прираст на заразените, което се дължи предимно на по-заразния вариант Делта, обяви финландският институт за здраве и благосъстояние, цитиран от Ройтерс.

Според ведомството през последното денонощие в страната има установени 1024 нови случая с коронавирус, повече от пика през март т.г. Увеличен е и броят на хоспитализациите.

Днес властите обявиха, че ще наложат нови здравни ограничения заради разпространението на коронавируса в столицата Хелзинки, предаде Франс прес. От 20 август в Хелзинки и околностите ѝ събитията на закрито ще бъдат ограничавани до 25 души, а тези на открито - до петдесет.

Преди седмица премиерът Сана Марин обяви план, според който гражданите ще трябва да представят доказателство за ваксинация на влизане в ресторанти и места за развлечение. Подготвя се и програма за ваксинирането на подрастващите от 12 до 16-годишна възраст.

Въпреки че досега Финландия бе относително слабо засегната от коронавирусната пандемия, броят на случаите започна да нараства през юни и се ускори през юли, когато футболните фенове се завърнаха у дома след мачовете от Евро 2020 в чужбина. Досега в 5,5-милионната северна държава са били регистрирани 109 983 случая, от които 995 с летален резултат.

Понастоящем във финландски болници се лекуват 83 пациенти с диагноза Covid-19. Над 82 на сто от финландците са с поне една доза от ваксина, а 48 процента са напълно ваксинирани.

Споделяне

Още от Коронавирус

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?