Финландия също е против влизането на София и Букурещ в Шенген

Финландия официално се противопостави на влизането на Румъния и България в Шенген, само ден преди началото на Съвета за правосъдие и вътрешни работи, на който трябва да се разгледа въпросът с приема в пространството на двете последна присъединили се към Евросъюза. Това е било обявено сутринта в сряда, съобщи румънският вестник "Ромъния либера", цитиран от БТА.

 

Вътрешният министър на Финландия Пейви Ресенен заяви, че Румъния и България са били приети твърде лесно в Европейския съюз, според електронното издание на финландската телевизия YLE.

 

Позицията на Финландия не е свързана с проблемите с ромите, които просят по улиците. Причината е високото ниво на корупцията и неспазването на принципите на правовата държава, обясни Ресенен.

 

Както правителството, така и парламентът на Финландия смятат, че Румъния и България са твърде корумпирани и не спазват принципите на правовата държава, което е условие за присъединяването към Шенген, посочва изданието.

 

В неделя Германия също обяви, че ще се противопостави на влизането на двете страни в Шенгенското пространство, а преди това Холандия заяви, че София и Букурещ още не са готови за това членство.

.

Румънският президент Траян Бъсеску заяви в понеделник, че има най-малко седем страни, които се противопоставят на влизането на Румъния и България в Шенген, без да ги назове.

 

Премиерът Виктор Понта обяви, че Букурещ няма да настоява за гласуване на решение за влизане в Шенген на предстоящия на 7 и 8 март съвет на ЕС, след като германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих заяви в интервю за сп. "Шпигел", че Германия може да използва правото си на вето.

Споделяне

Още по темата

Още от България