Финландия се подготвя за разпад на еврозоната

Европейските лидери трябва да се подготвят за разпадане на еврозоната, заяви финландският външен министър Ерки Туомиоя в интервю за в. "Дейли телеграф", цитирано от БТА.

Финландското правителство се е подготвило за разпад на европейската единна валута с "оперативен план за всяка възможна ситуация", каза министърът.

"Няма правила как да се напусне еврозоната, но това е само въпрос на време. Било страните от Юга, било страните от Севера ще я напуснат, защото валутната усмирителна риза носи бедствие на милиони хора и погубва бъдещето на Европа", заявява Туомиоя.

"Това е тотална катастрофа. Ако продължаваме така, ще ни свършат парите. Никой в Европа обаче не иска пръв да напусне еврозоната и да поеме цялата вина", добавя той.

Той уточни, че никой във Финландия не се стреми към разрушаване на еврозоната.

"Никой във Финландия не призовава към това, най-малко пък правителството. Трябва обаче да сме подготвени. Разпадът на еврото не значи разпад на ЕС. Възможно е това да доведе до
по-добро функциониране на ЕС", изтъкна финландският външен министър.

Правителството на Финландия има право на вето за блокиране на нови финансови спасителни мерки и настоява Гърция и Испания да предоставят гаранции срещу отпусканите им милиардни спасителни заеми, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят