Финландия ще ни помага за използването на руски реактори

Сипила и Борисов в правителствената резиденци в Хелзинки, сн. МС

Премиерите на България и Финландия Бойко Борисов и Юха Сипила са договорили страната ни да проучи интензивно финския модел за използване на руски ядрени реактори в енергетиката си. Това съобщи правителствената информационна служба в четвъртък след срещу между двамата министър-председатели в резиденция "Кесаранта" в Хелзинки

Те са обсъдили разширяването на сътрудничеството между двете държави в сферата на енергетиката. "Ще бъдат по-интензивни разговорите в следващите дни за финландския модел с използването на руски реактори в ядрената енергетика. С колегата имаме план как максимално да си помагаме с експертиза в тази сфера“, посочва Борисов в съобщението.

В момента Финландия строи по руски проект АЕЦ "Ханкикиви-1", която бе трябвало да влезе в експлоатация през 2024 г., а преди ден българското правителство одобри процедура за търсете на стратегически инвеститор или миноритарни такива в българския ядрен проект АЕЦ "Белене", за да размрази спрения през март 2012 г. строеж

Двамата са се разбрали също така за обмен на ученици и преподаватели, за да може българската образователна система да се почерпи опит от финската, която е сред най напредничавите.

"Най-силните университети и може би най-добрата образователна система е във Финландия. Лично премиерът Юха Сипила пое ангажимент да направим обмен между ученици и преподаватели“, каза Борисов. Той поясни, че конкретно Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас е била обсъждана за такова сътрудничество.

Във фокуса на срещата между Борисов и Сипила са били и темите за европейската перспектива на страните от Западните Балкани, сигурността и граничния контрол, образованието и туризма.

Сипила поздравил българския си колега за успеха на първото европредседателство на страната ни в първата половина на 2018 г. Той определил като отличен избор приоритетите на страната ни, докато оглавяваше Съвета на ЕС. "Това е успех на председателството. Поздравих моя скъп колега премиера Борисов за воденето на Съвета на ЕС", добавил още финският премиер.

По думите на Борисов България и Финландия са моделът за опазване на външните граници на ЕС като политическа воля, силна гранична полиция и споразумения с трети страни, които да работят.

Българският премиер съобщил още, че е отчетено и двойно увеличение на броя на финландските туристи у нас. "Надявам се в следващите няколко месеца Юха да посети България, обещал съм му да го заведа и в Пловдив – европейската столица на културата за 2019 г.", казал Борисов.

Споделяне

Още от Бизнес