Финландия забранява събиранията на повече от 20 души в района на Хелзинки

Кметът на Хелзинки Ян Вапавуори

Събиранията на обществени места на повече от 20 души в района на финландската столица Хелзинки ще бъдат забранени като мярка срещу разпространението на коронавируса, съобщиха властите, цитирани от Ройтерс.

Макар и средната заболеваемост във Финландия за 14-дневен период да е най-ниската в Европа (58 случая на 100 000 жители), според здравните власти в столичния регион тя е почти двойно по-висока и затова са нужни нови мерки.

"Максимално допустимият брой на хората на обществени прояви на закрито ще бъде ограничен до 20 за столичния регион, считано от 23 ноември, за срок от три седмици", каза кметът на Хелзинки Ян Вапавуори.

През последните месеци финландците имаха възможност да се радват на сравнително големи свободи в сравнение с много други европейци, чиито страни са затворени, включително да ходят на концерти и театър, но сега за три седмици това се забранява.

Вчера правителството реши да продължи срока на въведените по-рано ограничения за пътуванията, според които всички пристигащи от чужбина трябва или да представят отрицателен тест и да се карантинират за десет дни, или да бъдат тествани още веднъж.

В столичния регион ще останат отворени спортните зали, фитнесите, плувните басейни и другите места за спорт при спазване на социална дистанция, но практикуването на отборни и контактни спортове от възрастни временно ще бъде прекъснато, каза Вапавуори.

Властите определиха новите ограничения като изпреварващи, но необходими заради големия риск от бързо влошаване на обстановката, ако не бъдат предприети никакви действия.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Колко време давате на новия парламент?