Финландската медийна компания "Санома" се оттегли от България

Финландската медийна компания "Санома" (Sanoma) се оттегля от България като продава дела си в издателство "Санома Блясък България". Компанията има джойнт венчър с издателите баща и син Красимир и Димитър Друмеви.

Купувач на дела на "Санома" е компания, собственост на Друмеви. Така те стават собственици на групата списания и сайтове.

"Санома Блясък" издава лицензионните списания Cosmopolitan, ELLE, Harper’s Bazaar, Men’s Health, National Geographic, National Geographic Kids и Story, както и пет български списания "Блясък", "Журнал", "Кулинарен Журнал", "Здравен Журнал", "Моето дете".

Компанията поддържа и сайтовете rozali.com, gotvetesmen.bg, cosmopolitan.bg, moetodete.bg и bliasak.bg. Тя има и книгоиздателска практика.

Пред "Капитал" Димитър Друмев, който е изпълнителен директор на "Санома Блясък", е пояснил, че ще бъде запазено портфолиото на дружеството, но ако пазарът наложи, може да се разделят с някое от изданията, както са правили и друг път.

Преди две седмици Sanoma продаде бизнеса си в Румъния, а през миналата година - в Словения. Оттеглянето на компанията от българския пазар е ясен знак, че финландската компания се изтегля от малките източноевропейски пазари, където постигнатите резултати са под средните за пазара и допълнително рекламният пазар е в криза, отбелязва "Капитал".

Споделяне

Още от Общество