Финландски депутати сезират ЕК за отношението към ромите в България и Румъния

Двама депутати от финландския парламент са внесли жалба в Европейската комисия във връзка с лошото отношение към ромите в България и Румъния, съобщава вестник "Хелсингин саномат", цитиран в петък от БТА.

Социалдемократът Якоб Сьодерман и членът на Националната коалиционна партия Ееро Аканен-Пентиля твърдят, че по отношение на своите роми правителствата в София и Букурещ нарушават основни принципи на ЕС, които забраняват всякаква дискриминация по пол, раса и етнически произход.

Смята се, че дискриминацията на ромите в България и Румъния е една от причините голям брой от тях да мигрират в други страни, включително във Финландия, пише вестникът. Според депутата Сьодерман Европейската комисия трябва да покаже на

страните членки, че законите трябва да се спазват. От 1995 до 2003 г. Якоб Сьодерман е бил омбудсман на ЕС, отбелязва "Хелсингин саномат".

ЕК получава голям брой жалби, но според Сьодерман това не намалява стойността на инициативата на двамата депутати, които финландското издание нарича "стари, мъдри и леко гневни мъже". Освен това финландският депутат изразява мнение, че правителството на Финландия не е много активно в ЕС по въпроса за дискриминацията на ромите.

"Хелсингин саномат" посочва, че Европейската комисия оказва натиск върху Франция заради изгонването на роми, но според Сьодерман комисията е единственият орган, който може да накара Румъния и България да решат ромския въпрос.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?