Финландски ученик застреля директора и няколко съученици

Финландски ученик застреля директора и няколко съученици

18-годишен ученик във финландско училище откри стрелба с огнестрелно оръжие в сряда сутринта и уби директора на учебното заведение и неколцина съученици, броят на които до късния следобед не можеше да бъде установен, предадоха световните информационни агенции.

Драмата се е разиграла в град Туусула, на 60 километра на юг от столицата Хелсинки. Според полицията младежът се барикадирал в училището, където се намирали още няколко ученика, защото другите се разбягали, щом започнало да се стреля. По други данни вътре останали десетки ученици и учители. Сградата е била отцепена от силите за сигурност, по тревога са били вдигнати медицински екипи на бърза помощ от съседните болници.  

Според финската агенция STT младежът от колеж Йокела, в който се учат около 500 ученици, започнал да стреля по съучениците си и преподавателите, а след това и срещу полицията.

Към 17 часа българско време бе съобщено, че убитите са 8 души. Има и ранени. Стрелецът е в критично състояние, след като е опитал да се самоубие.

Съобщение, че ще има кървава разправа в училището, се появила два дни по-рано в интернет. Предполага се, че стрелецът сам е отправил предупреждението. Не се знаят мотивите за престъплението.

През пролетта във Вирджинския технологичен университет жертви на такава стрелба станаха 32 души. Загина и стрелецът – южнокорейски студент, който се самоуби. След загиналите бяха неколцина преподаватели, от които един от Индия и един от Израел. Според полицията това е най-кървавият инцидент на обществено място в най-новата история на САЩ.

През септември в американския щат Делауер се случи подобен инцидент – избягал от затвора мъж рани със стрелба двама студенти в университет. Драмата се размина без жертви.

Споделяне

Още от Свят