Финландските пациенти вече могат да купуват лекарства с е-рецепта в Естония

Финландските пациенти вече могат да купуват лекарства с е-рецепта в Естония

От днес финландските пациенти са първите в ЕС, които могат да си купуват лекарства с е-рецепта в друга държава-членка. Те вече могат да отидат в аптека в Естония и да си купят с електронна рецепта лекарството, предписано им от техния лекар във Финландия.

Мярката ще се прилага за всички електронни рецепти, издадени във Финландия и ще важи за естонските аптеки, които са подписали споразумението.

Целта на инициативата е да направи по-достъпно лечението за хората в рамките на свободното движение в ЕС.

Европейският комисар, отговарящ за единния цифров пазар, Андрус Ансип приветства Финландия и Естония за това, че са очертали пътя на сътрудничеството между държавите в областта на електронното здравеопазване и изрази надежда, че скоро и други страни ще го последват.

“Трябва да улесним хората, колкото се може, да получат лечение или лекарства, когато са в друга страна от ЕС“, заяви той.

Следващата голяма стъпка ще бъде опростяването на достъпа на пациентите до техните здравни данни чрез разработване на общ формат за обмен на електронни здравни досиета между страните от ЕС

Еврокомисарят по здравеопазването Витянис Андрюкайтис коментира, че с обмена на електронни рецепти и електронни досиета на пациентите ще се намали риска от погрешно лечение или дублиране на изследвания.

“ЕК ще продължи да подкрепя разширяването на този обмен в ЕС“, каза Андрюкайтис.

Еврокомисарят по дигитална икономика и общество Мария Габриел коментира, че това е чудесна отправна точка за по-добри грижи за гражданите. Тя посочи, че електронните рецепти и досиета на пациентите могат да спасят човешки животи в случай на извънредни ситуации. "Бюджетът на ЕС финансира техническите решения, използвани за този обмен, като отново показва колко важен е и колко е близо до ежедневието на гражданите", посочи Габриел.

През 2011 г. европейските институции приеха Директива 2011/24, която осигурява непрекъснатост на трансграничните грижи за европейските граждани. Директивата дава възможност на държавите-членки да обменят здравни данни по сигурен, ефективен и оперативно съвместим начин.

22 държави-членки са част от цифровата инфраструктура за електронно здравеопазване и се очаква да обменят електронни рецепти и пациентски досиета до края на 2021 г. 10 държави-членки (Финландия, Естония, Чехия, Люксембург, Португалия, Хърватия, Малта, Кипър, Гърция и Белгия) могат да започнат този обмен до края на 2019 г.

Мрежата за електронно здравеопазване (органът на властите в областта на електронното здравеопазване в ЕС) наскоро даде зелена светлина на Финландия и Естония да започнат обмен на електронни рецепти, както и на Чехия и Люксембург да получават пациентски досиета на чужди граждани. 

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?