Финландският премиер подаде оставка

Премиерът Анти Рине (дясно) връчва оставката си на президента Саули Нинистьо

Финландският президент Саули Нинистьо прие във вторник оставката на премиера Анти Рине, предаде Ройтерс.

Рине встъпи в длъжност през юни, но през последните няколко дни беше подложен на критики заради реакцията на правителството на кризата с националната пощенска служба, чиито служители стачкуваха две седмици миналия месец.

Решението на Рине води до оставка на кабинета, съставен от Финландската социалдемократическа партия (ФСДП), партията "Финландски център" (ФЦ), Съюза на Зелените (СЗ), Съюза на левицата (СЛ) и Шведската народна партия (ШНП).

Управляващата коалиция поиска от премиера да обясни изявленията и действията на правителството. Партията "Финландски център" обаче определи обясненията като неприемливи и вчера оттегли доверието си от Рине, принуждавайки го или да подаде оставка, или да се изправи пред вот на недоверие в парламента.

"Всички партии от правителството продължават да държат на основите (на коалицията) и на правителствената програма. Ако фактът, че аз съм премиер излага тази програма на опасност, е по-добре да се оттегля", подчерта Рине, цитиран от Франс прес.

Финландският президент помоли премиера да остане на поста до съставянето на ново правителство. Очаква се парламентът да избере нов премиер, но това може да отнеме дни или дори седмици.

Нинистьо подчерта, че през краткото управление на Рине е имало "много моменти на добро сътрудничество".

Хърватия, която от 1 януари застава начело на Съвета на ЕС, се е наложило днес неочаквано да поеме ръководството на заседанията на институцията. Това съобщи говорител на финландското председателство.

По неговите думи причина са политическите събития в Хелзинки.

Споделяне

Още от Европа