Финландци откриха как да съхраняват енергията от вятър и слънце

Снимка: Mediapool

Учени от Финландия са открили начин да съхраняван произведената енергия от слънце и вятър, предаде руското издание РусЕнерджи във вторник, цитирайки финландския държавен Център за технологични изследвания.

 

Общият бюджет на проекта за близките години е 7 млн. евро. При постигането на успех, той ще може да осигури независимостта на страната от външни енергийни доставки, а опитът ще е полезен за развиващите се страни.

 

"Тези видове енергия може да помогнат на Финландия в създаването на нови работни места и дори износа на енергия. Главната задача на проекта е преобразуването на енергията от вятър и слънце износа във въглеводороди или с други думи в традиционни горива, обяснява координаторът на проекта Паси Вайник.

 

Очаква се в проекта важна роля да играят домакинствата със слънчеви колектори и вятърни перки, които ще могат да доставят своята енергия, а срещу нея при нужда да получават обратно своите количества, обяснява ИТАР-ТАСС.

 

На разработващите идеята обаче ще се наложи да решават редица трудности, след които нагаждането на количествата енергия според времето, за да има изравнено търсене и предлагане. Ще са необходими и редица законодателни мерки, за да заработи механизмът.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?