Финландците гласуват на парламентарни избори

Лидерът на СДП Анти Ринне

Финландците гласуват в неделя на парламентарни избори, доминирани от дебати как най-добре да бъде запазена щедрата социална система във Финландия, въпреки че тя има едно от най-бързо застаряващите населения в света, предаде Асошиейтед прес.

В много отношения изборите, пред които са изправени финландците, отразяват тенденциите в Европа: проучвания на общественото мнение сочат, че популистка, антиимигрантска, евроскептична партия засилва своите позиции, а традиционните политически сили губят подкрепа. Социологически данни показват над 16 процента подкрепа за националистическата партия "Финландците", което я прави втора  политическа сила.

Като изключение от тази тенденция обаче левоцентристката Финландска социалдемократическа партия се нарежда на първо място с 19 процента подкрепа според неотдавнашно допитване. Тя все пак ще се нуждае от коалиционни партньори, ако в крайна сметка стигне до опит да състави следващото правителство.

Социалдемократите планират да повишат данъците и да увеличат разходите, за да запазят подложената на голямо напрежение социална система. Те също обещават да продължат проевропейската политика на Финландия.

Приключващото управлението си десноцентристко правителство на министър-председателя Юха Сипиле, който оглавява партията "Финландски център", прокара пакет за икономии, след като спечели изборите през 2015 г. Това помогна на Финландия да се върне към растеж и да подобри държавните финанси след тригодишна рецесия.

Сипиле и неговото правителство подадоха оставка през март, след като не успяха да прокарат голям пакет за реформи в социалната сфера и здравеопазването.

Гласоподавателите ще избират измежду 19 партии за попълване на местата в 200-членния парламент. Според социологическите данни пет партии имат подкрепа над 12 процента, включително консервативната Национална коалиционна партия, "Финландците", "Финландски център" и Съюз на зелените.

Една трета от територията на Финландия е зад полярния кръг и в страната повече от всякога се надига тревога заради климатичните промени.

Финландия засилва своето производство на ядрена енергия, като започва нов план следващата година, а миналия месец депутатите гласуваха напълно да бъде спряно изгарянето на въглища до 2029 г. Има призиви и за други действия в областта на климата като увеличаване на броя на електрическите автомобили, намаляване на потреблението на месо чрез данъци или преминаване към повече вегетарианска храна в училищата и други обществени институции.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?