Финландците гласуват на втори тур за президент

Финландия гласува в неделя за президент на втори тур на изборите. Основните претенденти за поста са досегашният държавен глава – 62-годишната Таря Халонен, представител на левицата в страната, Саули Ниинисто, претендент от консервативните политически сили.

Халонен гласува в работнически квартал на столицата Хелзинки, уверена в победата си на втория тур на президентските избори. На излизане от избирателната секция тя вдигна двата си пръста, изобразявайки знака на победата, предаде Асошиейтед прес.

Съперникът ѝ, консервативният бивш финансов министър Саули Ниинисто, пусна бюлетината си в сградата на корпорацията Нокиа, най-големият производител на мобилни телефони в света. Ниинисто, който оцеля при вълните цунами в края на 2004 г., докато беше на почивка в Тайланд, е вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка с централа в Люксембург.

"Доволен съм от кампанията. Смятам, че при всички случаи най-големият победител в изборите ще е демокрацията във Финландия", каза той, след като гласува.

Очаква се Халонен да спечели втори 6-годишен мандат, макар че последните данни на социологическите проучвания показаха разлика в подкрепата за нея и за съперника ѝ само няколко пункта.

Споделяне

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?