Финските еколози казаха “да“ на “Северен поток“

Проектът за строителството на газопровода “Северен поток“ по дъното на Балтийско море, не представлява сериозна екологична заплаха за Финландия, предаде в четвъртък Блумбърг, цитирайки доклад на Uusimaa Regional Environment Centre.

По думите на Себастиан Сас, представител на оператора на бъдещата тръба “Норд Стрийм АГ“, одобрението на проекта от финска страна е важна крачка напред и компанията е готова при необходимост да осигури по-нататъшни изследвания за въздействието върху околната среда.

Сас отбеляза, че екооценката на газопровода продължава в Швеция, Дания и Германия и ако някоя от тези страни не одобри проекта до края на година, то неговата реализация може да се отложи.

Стойността на проекта, който трябва да осигури директни руски газови доставки в Европа – без посредничеството на Беларус, Украйна и прибалтийските страни, се очаква да е 7.4 млрд. евро.

Мажоритарният дял в проекта е на руската “Газпром“, другите участници са немските Винтерсхал и Е.ОН Рургаз, както и холандската “Газюни“. Строежът на наземната част на тръбата започна през 2005 г., работите под вода беше планирано да започнат през настоящата година, но се отложи за 2010 г. Ако няма още отсрочки, първият етап от проекта трябва да приключи през октомври 2011 г., а втората – през 2012 г.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?