Финтът на Цветанов сработи: съдът прекрати по давност делото му за клевета

Бившият МВР шеф не пожела искът на Мирослава Тодорова да бъде разгледан

Снимка: БГНЕС

Софийският окръжен съд отмени оправдателната присъда на бившия вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов по делото му за клевета, заведено от съдия Мирослава Тодорова през 2012 г. и го прекрати заради изтекла давност, научи Mediapool.

Това се е случило по искане на самия подсъдим, след като делото е било насрочено за разглеждане на втора инстанция благодарение на отпадналия имунитет на Цветанов след разпускането на 43-ото Народно събрание.

По време на въпросното заседание на Софийския окръжен съд защитата на Цветанов е представила нотариално заверена декларация от бившия МВР шеф, че иска производството да се прекрати. Така той си гарантира, че няма да бъде осъден по иска на Тодорова, но вече не се води и оправдан.

Всъщност, това не е единствената възможност при изтекла давност, тъй като Наказателно-процесуалният кодекс предвижда по тези казуси и вариант делото да бъде разгледано по същество до края, ако подсъдимият не изрази желание то да бъде прекратено. Идеята е, че ако е сигурен, че е невинен, така той може да получи пълна обществена реабилитация с влязла в сила присъда.

С действията си до момента обаче, Цветанов демонстрира единствено, че предпочита делото да бъде бавено, докато той се сдобие с пореден депутатски имунитет и така да изтече давността на казуса. Именно това показаха финтовете на ексминистъра пред съда още през септември и октомври 2014 г., когато се чакаха официалните резултати от тогавашните парламентарни избори.

Цветанов се скри от призовкарите, а кантората на адвоката му бе уличена в лъжа

Както Mediapool писа нееднократно, тогава Цветанов съвсем умишлено се скри от призовкарите на съда и не дойде на три поредни заседания по делото, въпреки че през това време охотно даваше телевизионни интервюта и участваше в партийни пресконференции по повод резултатите от вота.

Шефът на предизборния щаб на ГЕРБ многократно бе търсен от съдебните служители на личния му адрес, както и в централата на ГЕРБ, която се помещава в административната сграда на НДК, но така и не бе открит, за да му бъде връчена призовка.

Същото се случи и с тогавашния му адвокат Елена Божурска, която се оказа на "планирано пътуване в чужбина" за едното от заседанията, а за другото бе нередовно призована. Във втория случай сътрудничка от кантората ѝ първо бе приела призовката по телефона, а след това бе изпратила молба до съда със странното обяснение, че всъщност не познавала въпросната адвокатка, а само ползвала помещение в офиса, без той да се явява нейна официална кантора.

Тогава Mediapool направи опит да провери версията на сътрудничката Деница Гулева, декларирала, че в кантората на адвокат Витан Андреев не познават Елена Божурска. Репортер на Mediapool отиде във въпросния офис, намиращ се на столичната ул. "Проф. Н. Михайлов" 7, вх. Б. Там, сътрудничка, представила се с името Мая, обясни, че адвокат Божурска действително работи в кантората, но в момента я няма и не знае кога ще се върне. Момичето обаче без проблем прие съобщение, което да предаде на юристката, за разлика от призовката на съда, отказана от колежката ѝ Гулева.

Версията на Гулева бе опровергана и със справка от Софийската адвокатска колегия (САК), според която кантората на Божурска е регистрирана на същия адрес, на който е търсена от призовкарите, а служебният ѝ телефон е същият като този, на който сътрудничката Гулева първоначално бе приела призовката ѝ. Заради това и съдът тогава изпрати сигнал до САК, че Божурска "опитва да шиканира процеса".

"Вие я обвинихте, че покровителства едва ли не мафията? Абсолютно, абсолютно!"

Бившият председател на Съюза на съдиите в България (ССБ) Мирослава Тодорова заведе делото за клевета срещу Цветанов заради две негови интервюта от януари 2012 г. пред в. "24 часа" и бТВ, в които той правеше внушения за нейни евентуални връзки с мафията, тъй като забавяла мотиви по поредната осъдителната присъда на рецидивиста Васил Маникатов.

В първото си интервю от 23 януари 2012 г. Цветанов бе цитиран в заглавието на "24 часа" – "Най-големият ни критик бави дело срещу мафията" и в подзаглавие – "Дали съдия Мирослава Тодорова не обслужва организираната престъпност".

На следващия ден в ефира на бТВ тогавашният вътрешен министър бе попитан: "Скандал с шефката на Съюза на съдиите - вие я обвинихте, че покровителства едва ли не мафията...", на което Цветанов веднага отговори: "Абсолютно, абсолютно! Има подходи, които се прилагат в съдебната система от подобни съдии, които са всъщност в услуга не на обществото, не на хората, които плащат данъците за издръжката на тази съдебна система, а които покровителстват организираната престъпност".

Казусът бе решен в полза на Цветанов в края на октомври 2012 г. от зам.-председателя на Районния съд в Пловдив Екатерина Роглекова, след като Върховния касационен съд (ВКС) го прати там, понеже Тодорова е съдия от софийския район и е била зам.-председател на Софийския районен съд, който първоначално трябваше да го разгледа.

Впоследствие ВКС прецени, че разглеждането на делото ще продължи в Софийския окръжен съд, след като всички съдии от Пловдивския окръжен съд, който трябваше да разгледа делото на втора инстанция, си направиха отвод, за да избегнат съмненията за предубеденост.

Цацаров призна за свой личен интерес към делото още преди разглеждането му

Съмненията се засилиха по време на процедурата за избор на главен прокурор в края на 2012 г., когато настоящият ръководител на държавното обвинение Сотир Цацаров призна, че тогавашният шеф на Пловдивския районен съд Веселин Хаджиев му е дал достъп до делото, още преди то да бъде разпределено на съдия-докладчик.

"Прочел съм го, помолих председателя на Районния съд да ми го представи. Най-малкото заради съществения медиен и обществен интерес. Прочитането е било, преди да е определен съдията-докладчик. Оттам насетне той е работил повече от самостоятелно", заяви настоящият главен прокурор на 20 декември 2012 г., преди да събере категорична подкрепа от кадровиците в съдебната власт.

В едно от предварителните изслушвания пред ВСС той дори сподели, че колегите му в Пловдив били сигурни, че делото за клевета срещу Цветанов ще бъде разпределено точно в техния район.

"Аз не мога да влияя на върховните съдии. Ако трябва да съм честен, председателят на Районния съд беше човекът, който ми каза: "Ще видиш, че това дело ще дойде при нас. Помни ми думата." И то така се случи", заявява главният прокурор пред Етичната комисия в съдебния съвет, видно от стенограмата от изслушването му няколко дни преди избора.

През 2013 г. ВСС очаквано избра Веселин Хаджиев за председател на Окръжния съд в Пловдив, въпреки че няма нито минута работа на това съдебно ниво. Името му се завъртя като вероятен приемник на Цацаров още след избора на новия главен прокурор.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?