Фирма, близка до Корпоративна търговска банка, купи Екон.бг

Интернет компанията 3Бей.БГ АД, собственик на новинарския сайт iNews.bg, придоби интернет порталите Econ.bg и Stat.bg, става ясно от съобщение на един от най-старите икономически портали у нас – Екон. Стойността на сделката не е посочена.

От търговските регистри става ясно, че в управата на 3Бей.БГ е Николай Георгиев Николов – собственик на “Никкомерс 01“. На пръв поглед няма пряка връзка между “Никкомерс“ и Корпоративна търговска банка, която пък се свързва с “Нова медийна група“ на Ирена Кръстева и сина и Делян Пеевски, но няколко борсови сделки от началото на годината доказват “близки“ бизнес отношения на двете компании.

През януари КТБ прехвърля на “Никкомерс“ 10.46% от акциите си в “Агро финанс“ АДСИЦ, а през март – още 19.55%. Така делът на КТБ в АДСИЦ-а пада до 7.85%, а този на “Никкомерс“ се увеличава на 30.35%. “Никкомерс“ е създадена в средата на 2006 г. с капитал 5000 лв., чийто едноличен собственик е Николай Георгиев Николов.

“Сделката (за Екон и Стат) е част от стратегията на 3Бей.БГ за разрастване на българския пазар чрез закупуване на водещи информационни сайтове“, се казва в съобщението на Екон.бг.

3Бей.БГ е собственик и на сайтовете: Sporta.bg, Jenite.bg, FitWell.bg, Sever.bg, Izlizam.bg.

Екон.бг е създаден през 2001 г. разполага с каталог от 130 хил. фирми.

Stat.bg пък води началото си от 2002 г. и представлява най-богата онлайн база данни със статистическа макроикономическа информация, достъпът до която е безплатен. Икономическият портал Екон.бг бе създаден от Центъра за икономическо развитие, ръководен от покойния Александър Божков и Георги Прохаски.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес