Фирма е била абонирана да храни, мие прозорци и чисти във ВМА по "златен" ценоразпис

Затъналата в дългове болница е ползвала скъпи външни услуги, а държавата я е поощрявала

Фирма е била абонирана да храни, мие прозорци и чисти във ВМА по "златен" ценоразпис

Начините, по които Военномедицинска академия (ВМА) облагодетелства частни интереси, докато тя самата затъва в дългове за сметка на държавата, далеч не се изчерпва с приютяването на частни клиники, печелещи на неин гръб. Дълги години на хранилка в болницата мастодонт са и фирми за външни услуги като хранене, чистене, ремонти. Те печелят обществени поръчки, подготвени като че ли специално за тях и работят по "златен ценоразпис". Това става ясно от одити на Министерството на отбраната от 2008 година насам, предоставени на Mediapool по Закона за достъп до обществена информация.

Една от основните критики на одиторите е, че договорите се сключват без да са финансово обезпечени – т.е. макар болницата да няма пари, сключва договори за милиони за услуги при доста завишени цени.

Една фирма храни, мие прозорци и чисти по "златен" ценоразпис

Одит от март 2014 г. хвърля светлина върху любопитния факт, че от 2003 до 2014 година всички обществени поръчки за хранене се печелят от фирмата "Сейл комерс" на бизнесмена Александър Найденов, известен и като е собственик на "Олинеза". През годините фирмата е един от основните доставчици на храна за армията. Договорът за хранене за 2013 г. е за 6.8 млн. лева като един храноден е на стойност 9.67 лева. Договорът за хранене на ВМА беше цитиран наскоро от военния министър Николай Ненчев като един от неизгодните, като направи съпоставка, че последно порционът във ВМА е бил 14 лева на ден срещу 3.50 в "Пирогов".

На същата фирма е било възложено и да чисти прозорците. Това става с договор за спомагателни болнични услуги. При съпоставката на цените с тези на друга фирма, на която ВМА е възлагала миене на прозорци - "Вайс тим", става ясно, че цената на квадратен метър на "Сейл комерс" е четири пъти по-висока от тази на втората фирма за идентична услуга. Според одиторите "това е показателно за цените на останалите предоставяни услуги на "Сейл Комерс".

Друг одит от 2012 г. разкрива, че болницата сключва договор със "Сейл Комерс" и за почистване и санитарни услуги. Договорът е сключен през 2010 г. за период от четири години и е на обща стойност 14.7 млн. лева. Одиторите посочват, че санитарите, осигурени от фирмата, са с ниска квалификация и без професионален опит и за отделните болници в структурата на ВМА в страната разходът за един санитар средномесечно е 1048 лева. Фирмата осигурява за ВМА-София 137 санитари, за Варна – 62 санитари, за Пловдив -20 санитари, за Сливен – 23 санитари, за Плевен – 29 санитари, за Поморие-7 санитари, за Хисаря -13 санитари.

За ВМА- София разходът за един санитар е 967 лева без ДДС като в тази сума би трябвало да влизат и почистващите и дезинфекциращи препарати. Одиторите обаче откриват, че покупката на дезинфектантите е за сметка на ВМА, поради което основният разход на частната фирма е за заплати на санитарите. За сметка на ВМА са купени на санитарите професионални почистващи колички, приспособления за миене и и почистване.

Фирмата ползва под наем почистваща техника на ВМА, като няма писмена договореност за срока и условията за ползване. Наемната цена от 997 лева е утвърдена в опис на началника на ВМА. Заради това, че болницата периодично задлъжнява към "Сейл Комерс", фирмата от своя страна отказва да плаща наем за техниката.

Договорът е определен като икономически неизгоден, тъй като разходите за външните санитари са много по-високи отколкото за щатните служители на ВМА. В същото време санитарите на болницата работят заедно с външните санитари, поради което е трудно да се определи доколко ефективна е работата на едните и на другите.

Според одиторите при обществените поръчки за хранене е заложено дискриминационно минимално изискване, което в значителна степен предопределя победител да е една и съща фирма.

Тази практика се повтаря и при обществена поръчка за поддръжка на сградния фонд, където също печели един изпълнител - "ГеоМар 03" ООД, която изглежда създадена с цел да получава тези поръчки. В одита се посочва, че за целия период от регистрацията на фирмата през 2005 г. тя е изпълнител на общо четири договора на обща стойност 7 584197 лева, от които 7 023758 са от договор с ВМА.

При поръчката отпада друга фирма - "Импулс МС" с оборот за строително-монтажни работи над 9 млн. лева и договори с 31 контрагента в страната. Одиторите обобщават, че от 2007 до 2011 година само "ГеоМар" печели обществените поръчки за поддръжка на сградния фонд.

Санаториумът на ВМА в Банкя също има "слабост" към фирми с един и същи собственик. Фирмите "Недит" ЕООД и "НЕТ ЕВРО" ЕООД печелят всички поръчки за ремонтни дейности и поддръжка на сграден фонд и почистване. Според одиторите един от договорите за ремонт от април 2009 г. на стойност 6.2 млн. лева е по завишени цени, а процедурата по избор е опорочена.

Няколко клиники генерират загуби за милиони всяка година

Във всички одити на ВМА се обръща сериозно внимание на финансовата дисциплина и на това, че ръководството постоянно сключва необезпечени финансово договори, които водят до преразходи и това налага множество актуализации в бюджета на ВМА. Освен това от години е ясно, че клиники във ВМА са с отрицателна ефективност и генерират милиони загуби годишно за болницата.

За 2012 г. в клиниката по Инфекциозни болести разходите превишават приходите с 2.4 млн. лева, а за 2013 – с 2.3 млн. лева. В Клиниката по дерматология на проф. Мирослава Кадурина разходите превишават приходите с 1.5 млн. лева за 2012 г. и с 1.4 млн. лева през 2013 година. По 1.3 млн. лева са загубите за двете години в Клиниката по пневмология и фтизиатрия. Малко над половин милион са за двете години загубите в Клиниката по ушни, носни и гърлени болести, горе-долу аналогична е и ситуацията в спешната токсикология.

Бюджетът на ВМА актуализиран 34 пъти през 2010 година

Нито едно от всички смущаващи обстоятелства около ВМА обаче не е в състояние да възпре ентусиазма на първия кабинет на Бойко Борисов да налива пари в затъналата в дългове болница, само за да може тя да формира нови.

Особено фрапираща е ситуацията през 2010 г., когато първоначалният заложен бюджет на ВМА 64.4 млн. лева. Впоследствие той е актуализиран 34 пъти с общо 37 млн. лева, в резултат на което е надхвърлил 101 млн. лева. За 2011 г. кабинетът на ГЕРБ утвърждава бюджет на ВМА от 69 млн. лева, след което той е актуализиран 27 пъти като е увеличен с 27 млн. лева.

От одит през 2013 г. става ясно, че разходите за издръжка на болницата са доста по-високи спрямо другите болници.

Средният разход за един преминал болен във ВМА-София за 2013 година 1 701 лева, а средната стойност за издръжка на едно легло е 73 143 лева. По данни на НЦОЗА за областните многопрофилни болници за активно лечение, разходът за преминал болен е 666.69 лева и 34 085 за легло. Видно е, че спрямо средните стойности на областните многопрофилни болници, разходите на ВМА-София са два пъти по-високи. Като се вземе предвид, че като търговски дружества другите болници включват в разхода и разходите за амортизация, каквито отчисления ВМА не прави като ведомствена болница, разликата в стойността на разходите става още по-голяма, отчитат одиторите.

Високият разход се дължи основно на високите стопански разходи, които са почти 42% от общите разходи на болницата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?