Фирма на 24-годишен младеж взе втора "освежителна" поръчка от ВСС

След като "извози" един трансформатор, Валери Солаков ще "освежава" шест апартамента за 57 600 лв

Фирма на 24-годишен младеж взе втора "освежителна" поръчка от ВСС

Фирмата на 24-годишния Валери Солаков "Стройинженеринг-В" се оказа на път да се специализира в поръчките по "освежаване" на имоти на Висшия съдебен съвет. В четвъртък съдебният съвет възложи без конкурс на фирмата да освежи шест ведомствени апартаменти за общо 47 999 лв без ДДС (57 600 с ДДС).

Това е втора поръчка на ВСС, за която 24-годишният Солаков успява да се пребори в рамките на само два месеца. В края на август "Стройинженеринг-В" спечели поръчката да "освежи" с боя и леки шпакловки помещенията на сградата, където Висшият съдебен съвет заседава. Този поръчка бе за 69 000 лв без ДДС (82 800 с ДДС), показа проверката на Mediapool. Целта на ремонта бе новите членове да влязат в неопетнени от предишните членове кабинети.

Дениза Павлова от администрацията на ВСС обясни, че в началото на септември съветът е обявил поръчка за "освежаване" на 4 ведомствени апартамента. Срокът на поръчка бил удължаван на два пъти, но не са се явили никакви кандидати и тя е била прекратена. Тогава е застъпил новият състав на ВСС и още две ведомствени жилища са се освободили Юлияна Колева и Румен Боев, членове на стария съвет. Така апартаментите за ремонт са станали общо шест.

Дениза Павлова предложи на Пленума на ВСС, че при положение, че няма желаещи да изпълняват тази поръчка, тя да бъде възложена на "Стройинженеринг-В".

"Дружеството, което сме предложили, е дружеството, което извърши ремонта тук в сградата на ВСС, преди новият съвет да встъпи", каза Павлова и съобщи стройността на "освежаването". Тя уточни, че законът дава възможност фирмата да поеме поръчката без конкурс, защото стойността ѝ е под 50 000 лв без ДДС. Предложението бе гласувано.

Интересното е, че ВСС е обявявал на два пъти поръчка за ремонт на четири апартамента, но реши да не обявява, когато апартаментите са станали шест.

Фирмата на Валери Солаков е регистрирана пред три години в село Баните, Смолянско с уставен капитал от 10 лв и само един работник. Тогава той е само на 21 години. Фирмата му се специализира в малки поръчки на държавните енергийни дружества и местната власт. Въпреки натрупаният тригодишен стаж фирмата все още е с капитал от 10 лв.

ВСС вероятно не знае, но фирма "Стройинженеринг-В" има сериозен опит и в "извозване" на скъпи трансформатори за нуждите на "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО).

В началото на 2014 г. "Стройинженеринг-В" взема обществена поръчка от ЕСО за "Транспорт, монтаж и демонтаж на силови трансформатори до 110 Kv" с прогнозна стойност от 400 хил. лв. Фирмата печели поръчката с предложена най-ниска цена за транспорт.

Условията по поръчката са фирмите да докажат оборот от включващ транспорт, монтаж и демонтаж на силови трансформатори за най-малко 60 хил. лв. Към онзи момент фирмата няма никакъв опит с тази дейност. Не само това, ами общият ѝ оборот от създаването ѝ е близо 10 000 лв. Фирмата очевидно няма и технически възможности да транспортира подобни трансформатори, чиято тежест надвишава 50 тона.

Логично всичко това приключва с тежко произшествие. При опит да се качи на камион чисто нов трансформатор с цена близо 1 млн. лв. техниката е изпусната и е деформирана сериозно. Трансформаторът трябваше да мине през основен ремонт, преди да бъде монтиран, съобщи тогава "Капитал дейли". Малко по-късно ЕСО прекрати поръчката със "Стройинженеринг-В", а икономическа полиция започна проверка.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?