Фирма на Ковачки източила 10 млн. лв. ДДС

Фирма на Ковачки източила 10 млн. лв. ДДС

Фирма на бизнесмена и неуспял политически инженер Христо Ковачки е източила 10 млн. лв. ДДС от държавния бюджет. Данните са от прокурорската експертиза, която ще бъде приложена към обвинителния акт по делото срещу бизнесмена, научи Mediapool от отлично информирани източници от държавното обвинение. Актът ще влезе в съда в началото на септември.

Известният като едър играч в енергетиката бизнесмен и инициатор за създаване на партия ЛИДЕР, който има пряко и косвено участие в над 40 фирми, бе привикан в началото на ноември миналата година на разпит в следствието, след което бе задържан за кратко и освободен срещу огромна парична гаранция. Срещу него прокуратурата повдигна обвинения за данъчни престъпления - източване на ДДС в огромни размери, както и за сговаряне с друго лице да върши престъпления, чрез които се цели набавяне на имотна облага.

Последва многомесечно разследване, при което е станала ясна схемата за извършените данъчни престъпления. ДДС е бил източван чрез "превъртането" на закупена техника между свързани фирми.

Според държавното обвинение схемата е аналогична на използваната от подсъдимите по мегаделото "Марио Николов" – закупени стари машини за месопреработване се прехвърлят през верига от фирми, като източеният ДДС е за 40 млн. лв. Делото тръгна да се разплита по сигнал от ОЛАФ за злоупотреба със средства по САПАРД и е внимателно следено от Брюксел, който го смята за индикатор за състоянието на нашата правораздавателна система.

От прокуратурата разработват и останалите 40 фирми, свързани с Ковачки, по подозрението, че и те са в схеми за източване на ДДС. Работи се и по следата за пране на пари и организиране на престъпна група.

Източник от прокуратурата прогнозира пред Mediapool, че догодина може да се стигне до образуването на ново мегадело за данъчни престъпления, извършени от Христо Ковачки и фирмите от неговия кръг.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?