Фирма на Николай Банев се прости с концесия за плаж "Иракли"

Правителството прекрати едностранно в сряда концесията за морския плаж "Иракли" в община Несебър, съобщиха от Министерски съвет.

Договорът, сключен с "Партнърс комерс" ЕООД през април 2001 г., се преустановява поради неизпълнение на основни задължения и условия по концесията, мотивират се от Министерски съвет.

Проверки на междуведомствена работна група, извършени през юли и септември, са установили липсата на водно спасяване, на санитарно-хигиенно поддържане на морския плаж, не се предлагат чадъри и шезлонги, медицинско обслужване и др. Освен това, концесионерът не е започнал изпълнението на инвестиционната си програма за 2009 г.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството е упълномощен да предприеме необходимите действия за приемане на обекта в 30-дневен срок от датата на прекратяването на договора и за събирането на дължимите суми по съдебен ред.

"Партнърс комерс" ЕООД - 100% собственост на бизнесмена Николай Йорданов Банев, който притежава и "АКБ Форес", взима концесията на плажа в Иракли в последните дни от управлението на правителството на Иван Костов на "неприсъствен търг". Методика за определяне на концесионна такса е изработена едва през 2004 г. и най-вероятно фирмата не е плащала вноски по договора с държавата до онзи момент.

"Пратнърс комерс" и концесията на плажа нямат общо с незаконното застрояване на защитената зона от офшорката "Суис пропърти". Въпреки това фирмата на Банев е включена в черния списък на еколозите с фирми – унищожителки на българската природа.

Споделяне

Още от България