Фирма на Пеевски събаря Софийската цигарена фабрика

Снимка: Капитал

Основаната през 1909 г. Софийска цигарена фабрика отива в историята. От 9 август на терена на затвореното преди повече от година предприятие, намиращо се на атрактивно място на централния столичен булевард "Цар Борис ІІІ", работи тежка техника, която събаря сградите, пише вестник "Капитал на сайта си в петък.

Според информационната табела събарянето на съществуващите сгради ще продължи пет месеца и половина, а изпълнител е компанията "Д.А.Р.К. 2002".

В началото на годината имотът беше прехвърлен в ново дъщерно дружество "Сф-БТ", което след серия сделки сега е собственост на дубайска офшорна компания, свързана с "Булгартабак холдинг" и вероятно също като него - под контрола на депутата от ДПС Делян Пеевски, посочва изданието.

Софийската цигарена фабрика беше затворена през април 2016 г. с мотива, че холдингът спира да изнася за Близкия изток заради репутационни проблеми. Това провокира протести на работниците, но всичко приключи с преместването на машините в "Благоевград-БТ" като се оказа, че собственикът има право на това и не е нарушил приватизационния договор. Месеци по-късно тютюневият холдинг възобнови износа за Близкия изток. През април 2017 г. "Булгартабак холдинг" продаде всички свои цигарени марки на "Бритиш-Американ Табако", които обаче между 12 и 24 месеца ще се произвеждат в "Благоевград-БТ".

При това положение явно тютюневият холдинг търси други варианти за оползотворяване на терените на фабриките си и се потвърждават очакванията сред инвеститорите в имоти за трансформацията на софийските площи в строителен проект.

Новият собственик на терена на бул. "Цар Борис ІІІ" – фирмата "Сф-БТ", е създадено през февруари тази година с предмет на дейност консултантски услуги, сделки с интелектуална собственост, покупко-продажба на недвижими имоти и други. Нейният капитал е 1 млн. лв., компанията е дъщерна на "София-Булгартабак" ("София-БТ").

В началото на април "София БТ" продава на "СФ-БТ" за 61 млн. лв. бившата централа на софийската фабрика на бул. "Цар Борис III" 134 и част от бившия Полиграфически комбинат на бул. "Цариградско шосе" 47.

В края на същия месец в "СФ-БТ" постъпва молба за приемане на нов съдружник – дубайската "Булгартабак Трейд ФЗЕ" (Bulgartabac Trade FZE). Фирмата иска да придобие 53% в дружеството. Негов управител е Уалид Ахмед, член на борда на директорите на "Булгартабак холдинг". Продажната цена е определена в анекс, който не е публикуван в Търговския регистър, посочва "Капитал".

През юни съдружник в "СФ-БТ" на мястото на софийската фабрика става цигарената фабрика в Благоевград с останалите 47% от дяловете. Това не променя нещо особено, тъй като и самото дружество "София-БТ" също вече е прехвърлено като дъщерно на "Благоевград БТ". Следва още една сделка - в края на юли "Благоевград-БТ" взема решение да продаде наскоро купените 47% от "Сф-БТ" на "Булгартабак Трейд ФЗЕ", което така вече има 100%. Цената не е посочена, а в отчета на "Булгартабак" за полугодието купувачът е описан като "свързано дружество извън групата".

Всички тези операции се извършват без санкция от общото събрание на публичната компания "Булгартабак", която по този начин срещу неясна сума се лишава от значителен актив, при това в сделка със свързано лице. За продажбата няма и уведомление до инвеститорите, допълва изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес