Фирма на Пеевски си взе Дипломатическия клуб в Бояна

Фирма на Пеевски си взе Дипломатическия клуб в Бояна

Старозагорската младежка фирма "Ексклузив уеб дизайн", която скандално през миналата година приватизира Дипломатическия клуб в Бояна срещу 8.5 млн. лв. със заем от друга необявена фирма, е продала това дружество и още няколко имота, купени в края на 2016 г. от държавната АДИС, на дружеството "Бояна клуб". Сделката реално оправда подозренията, че от самото начало купувачът на Дипломатическия клуб е Делян Пеевски, тъй като собственик на "Бояна клуб" е "Дореко комерс" - фирма, която има достатъчно връзки с депутата от ДПС, пише "Капитал" в четвъртък.

По информация на изданието през тази фирма е дошло и 10.2 млн. лв. финансиране за приватизационния дебют на тримата старозагорски младежи и тяхната създадена през 2015 г. фирма за онлайн маркетинг с 3 лв. капитал. Сега сделката е за малко над 10.5 млн. лв., като с разликата се покриват местния данък, който е 2%, или над 200 хил. лв., и други такси и разходи.

"Бояна клуб" е създадено през 2006 г. от бившия шеф столичната милиция в преходния период 1989-1990 г. Чавдар Чернев, фирмата "Мак къп" на Максим Димов - съосновател на "Бромак" с Цветан Василев, бивш депутат от ДПС, а после ковчежник на НДСВ, и фирмата "Бул трединг" свързана със Слави Бинев. Тримата внасят по 2000 лв. и придобиват равни дялове. През юли 2013 г. обаче "Мак къп" продава дела си на "Бул трединг" за 500 хил. евро. А три месеца по-късно, на 30 октомври, "Бул трединг" (която се представлява от съпругата на Бинев Мария) и "Рубин груп" (еднолична фирма на Чернев, в която е прехвърлил дела си) продават 100% от "Бояна клуб" за 3.55 млн. евро.

Купувач е "АТ инженеринг 2000", която през 2012 г. приватизира "Техноекспортстрой" за 51 млн. лв. с кредит от КТБ. Впоследствие фирмата беше прехвърлена на "Сиболе сървисес инкорпорейтед България". Последната е собственост на панамска офшорка, като през нея беше проведена една от важните атаки на Пеевски преди затварянето на КТБ - с иск за несъстоятелност и назначен от съдия Румяна Ченалова временен синдик беше овладяно ключовото дружество на Василев ТЦ-ИМЕ, чрез което се контролираше и през което минаваха голяма част от средствата за мрежите му от фирми, посочва "Капитал".

През ноември 2016 г. дружеството отново е препродадено – този  път на "Дореко комерс" за неизвестна цена. Два месеца по-късно, на 27 януари 2017 г., "Бояна клуб" купува от "Ексклузив уеб дизайн" дипломатическия клуб и още три имота в столичния кв. "Изгрев" за 10.5 млн. лв. Така реално промяна на собствеността няма, а просто се премахва посредникът, доколкото по информация и първоначално парите за приватизационната сделка идват от "Дореко комерс", което пък се финансира със заем от ПИБ.

Любопитното около "Бояна клуб" е, че практически дружеството няма дейност, но от създаването му в отчетите му неизменно седят 2.4 млн. лв. земя. В Имотния регистър няма данни какъв е този имот и как е станало собственост на "Бояна клуб" но от един от договорите за продажба ставя ясно, че компанията е собственик на имот с общо близо 4 декара площ в близост до Дипломатическия клуб в Бояна. Така вероятно приватизираното имение от 7 декара ще се разшири, също както и разностранните бизнес интереси на "Дореко", пише "Капитал".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?