Революционно:

Фирма ще предложи дали и колко души да бъдат съкратени от военното министерство

Все още се мисли дали да има външен одит заради изтичането на средства

Фирма ще предложи дали и колко души да бъдат съкратени от военното министерство

Военното министерство е решило да подходи новаторски към поредната реформа, която ще бъде стартирана във ведомството – външен изпълнител ще прецени дали има дублиращи се структури и колко души се налага да бъдат освободени, научи Mediapool.

Военният министър Николай Ненчев обяви, че планира съкращения в администрацията на ведомството, но не представи никакви конкретни разчети.

В крайна сметка за целта ще бъде нает външен изпълнител, който да извърши детайлен преглед на системата за управление, да установи възможностите за намаляване на личния състав и разходите на ведомството.

Поръчката ще бъде възложена чрез публична покана.

В администрацията на ведомството минаха няколко вълни съкращения през последните години, но щатът на определени дирекции остава раздут. Все още не е решен и проблемът с така наречените чиновници с пагони, които се ползват с всички компенсации на военните, но работят на бюро.

Традиционно всякакви съкращения преминават със сериозна съпротива, но този път се разчита външният анализ да е сериозен аргумент за мотивиране на необходимостта им.

Ведомството поддържа и немалко незаети щатни бройки, които са удобен инструмент за съкращения.

Освен това военното ведомство обмисля да възложи на външен изпълнител и одит на ведомството заради изтичането на значителни средства. Вече тече вътрешен одит, като след него ще се мисли дали да не се търси и външен изпълнител.

Военният министър Николай Ненчев обяви, че в Министерството на отбраната (МО) има "сериозни изтичания на средства", но все още не е извадил конкретна информация.

Традиционно военните министри започват кариерата си на поста с разкрития за крупни далавери и също традиционно прокуратурата не постига никакви резултати в съда.

Николай Ненчев е един от малкото министри, които все още не са представили визията си за развитието на ресорите си. Като до момента обяснява плановете си с желание да следва изготвената от служебния военен министър "Визия 2020".

За да стане това обаче, ведомството трябва да получи значително по-висок бюджет и отделно да намери механизми за привличане на допълнителни средства.

Споделяне

Още от България