Фирма си търси неплатени пари по ФАР с билборд до Плугчиева

Фирма си търси неплатени пари по ФАР с билборд до Плугчиева

С три билборда, монтирани до сградата на Министерски съвет и адресирани до вицепремиера по еврофондовете Меглена Плугчиева и зам.-министрите на финансите Кирил Ананиев и Димитър Ивановски, фирма "Авто Инженеринг" ООД пита защо чака 1 година да си получи средствата за закупените катери за търсене и спасяване, одобрени за финансиране по програма ФАР.

В сряда след обяд, след като Плугчиева заяви пред журналисти, че случаят се разследва от прокуратурата и тя ще провери до къде е стигнало следствието, билбордовете бяха свалени.

На единият от тях на фона на няколко моторници пишеше: "Г-жо Плугчиева, защо тези катери не са ни платени повече от 1 година? Защо България трябва да плаща лихви и неустойки? Защо изгубихте европейското финансиране за проекта? Къде са ви Координацията, Комуникацията и Контрола? На чия съвест лежат загиналите загиналите моряци от МК "Толстой"?"

От офиса на Плугчиева отговориха, че Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство за изясняване дали има измами и нередности по договор за доставка на катери между агенцията по ФАР във финансовото министерство и консорциум "Мадера Шипярд", с водещ партньор "Авто инженеринг ООД".

Договорът е сключен на 14 ноември 2006 година със срок за изпълнение края на 2007 година и е наблюдаван от предишното ръководство на "Централното звено за финансиране и договаряне".

"Поради натрупани усложнения в изпълнението на проекта, довели до редица проверки, в това число и на ОЛАФ, проектът е спрян от европейско финансиране", се казва още в съобщение от офиса на Плугчиева.

От "Авто инжинеринг" обаче заявяват, че не са получили никаква информация от Министерство на финансите защо не си получават парите повече от една година.

През това време катерите стоят неизползвани, което налага в случаи като този с украинския кораб "Толстой" да се разчита на техника, непригодна за съответните метеорологични условия. Затова и на билбордовете се пита още "на чия съвест лежат загиналите моряци" от "Толстой".

От "Авто инженеринг" обясниха, че фирмата, от която са закупени катерите, е започнала съдебна процедура срещу тях за неизплащане на моторниците. "Авто инжинеринг" също възнамерява да съди Министерството на финансите.

"Този случай ми е докладван от министерството. Материалите са в съда, защото има голям проблем между бенефициента и ведомството. Съдът трябва да реши", каза Плугчиева.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?