Фирма ужили две банки чрез офшорна схема с благословията на съда в Силистра

Фирма ужили две банки чрез офшорна схема с благословията на съда в Силистра

Да си построиш химически завод с 9 млн. евро от ОББ и ДСК. След това да изчистиш задълженията като препродадеш предприятията през сложни схеми на няколко офшорки с помощта на друга банка, известна като банката на бившата групировката СИК. И за финал, да претендираш пред "ужилените" ОББ и ДСК да ти платят хонорар от 1.3 млн. лева за измамата.

Както изглежда, основна заслуга за случването на тази невероятна история, има Окръжният съд в Силистра.

"Тревожното е, че магистратите, които в случая са от Окръжен съд в Силистра, не само не възпрепятстват тези схеми, а съдействат за прилагането им и като резултат се стига до увреждане на интересите не просто на две финансови институции, а на нормалното функциониране на цялата банкова и съдебна система", се казва в официално съобщение на ОББ и ДСК.

На 11 март в силистренския съд предстои поредното дело по казуса "Бросс Холдинг" АД, с което двете финансови институции се опитват да си съберат нещо от отпуснатите заеми.

Историята

Историята започва през 2006 г., когато по това време варненското дружество "Бросс Холдинг" емитира облигации за 6 млн. евро на Българската фондова борса. Довереник по облигационния заем е ОББ. Парите са необходими за изграждането на "Индустриален парк Силистра" на терен от 70 дка с два химически завода. Единият завод е за производство на технически аерозоли, силикони, уплътнители, продукти от полимеризация. Предвидено и изграждане на склад за опаковки и склад за готовата продукция.

Средствата не достигат и през април 2011 г. банка ДСК отпуска още 3 млн. евро на "Бросс Холдинг" за доизграждането на завода и складовете.

Като обезпечение на задълженията си "Бросс Холдинг" учредява в полза на двете банки ипотека върху сградите на заводите и залог върху новите машини.

"Бросс Холдинг" е правоприемник на основаното още през 1996 г. дружество "Бросс" със собственици Здравко Петров Гючлиев и Сергей Петров Липчев, показва справка в Търговския регистър. Първоначално дружеството е регистрирано във Варна, но когато започват делата по прехвърлянията на офшорки, седалището му се мести в Силистра. Mediapool не успя да се свърже с двамата собственици.

Заводите са построени, заемите са усвоени, но "Бросс холдинг" спира да обслужва кредитите. По тях са направени по няколко вноски, като последното плащане е от 30 септември 2012 г., става ясно от публикуваните съдебни решения в Търговския регистър.

Според банките двата завода са работещи и добре функциониращи, но погасяване на вноските от страна на "Бросс холдинг" няма. Това кара ОББ и ДСК да поискат по съдебен ред да си съберат вземанията.

На ход са офшорките

Тогава собствениците на "Бросс Холдинг" пристъпва към схема, чиято цел е да отклони плащанията по задълженията си, да изчисти от тежести активите си и така да направи несъбираеми вземанията на двете банки, твърдят от ОББ и ДСК.

Така през 2013 г. "Бросс Холдинг" АД сключва договор за учредяване на залог върху цялото си търговско предприятие по реда на Закона за особените залози в полза на офшорното дружество "Диси&Кем Компани", което е регистрирано на Сейшелите.

Скоро след това "Диси&Кем Компани" продава активите на "Бросс Холдинг" по реда на Закона за особените залози на "БП Индъстрис" ЕООД, в което мажоритарен собственик е кипърска офшорка. Тази фирма от своя страна пристъпва към заличаване на ипотеките, учредени от "Бросс Холдинг" върху заводите в полза на банките ДСК и ОББ.

"Така на практика заводите се оказват собственост на трето лице, напълно изчистени от тежести и недосегаеми от кредиторите", посочват ОББ и ДСК.

Според финансовите институции заличаването на ипотеките е недопустимо от правна страна действие, но става възможно с помощта на "услужлив" съдия по вписванията. В случая това е Красимир Дечев, който е уволнен през 2014 г. от тогавашния правосъден министър Зинаида Златанова след решение на Висшия съдебен съвет. Дечев обжалва решението пред ВАС и последната инстанция на Върховния административен съд връща преписката отново на правосъдния министър с указания да преразгледа решението си. Така с помощта на ВАС Дечев е възстановен на поста и днес отново правораздава. "Изпълнили сме решението на ВАС" и по тази причина Красимир Дечев е възстановен на поста си, каза от Министерството на правосъдието в отговор на запитване на Mediapool.

С това обаче схемата не приключва. Кипърската офшорка "БП Индъстрис" учредява залог на цялото предприятие, придобито от "Диси&Кем Компани", преди това собственост на "Бросс Холдинг", в полза на "Интернешънъл Асет Банк", посочват от ОББ и ДСК.

"Интернешънъл Асет Банк" е наследник на Първа източна международна банка, известна като банката на бившата групировка СИК (според публикации в печата и грама на американското посолство, изтекла в Уикилийск).

"Интернешънъл Асет Банк" на свой ред, продава по реда на Закона за особените залози предприятието на следващата офшорка - "Феникс Кемикъл" ЕООД за 100 лева.

Според Търговския регистър дружеството "Феникс Кемикъл" е регистрирано на Британските вирджински острови и се води собственост на молдовската гражданка Татяна Воздовская, а управител на дружеството е Йордан Любенов Джингаров.

"Забележителното в случая е, че на практика "Феникс Кемикъл" купува за 100 лв. два химически завода в Силистра, обезпечени със залог към двете банки за 10 млн. лв. В тази плетеница от учредени залози и продажби изначалните кредитори ОББ и ДСК са напълно елиминирани", се казва в съобщението на ОББ и ДСК.

Замитането на следите с помощта на съда

За да бъде окончателно преградена възможността за събиране на вземанията на двете банки, "Бросс Холдинг" пристъпват към добре познатата схема с обявяване в несъстоятелност, посочват от ОББ и ДСК.

Така "Диси&Кем Компани" влиза в ролята на най-голям кредитор. Дружеството твърди, че имат вземания в размер на 43 млн. лева към "Брос Холдинг". "В случая става въпрос за фиктивни вземания, представляващи главно неустойки по договор за доставка в огромен размер и вземания по договор за заем", посочват от ОББ и ДСК.

Вземанията за 43 млн. лв. са признати от Силистренския окръжен съд с неподлежащо на обжалване неприсъствено решение. То е постановено в симулативен процес между "Диси&Кем Компани" и "Бросс Холдинг", което въобще не прави опит да се защити срещу най-големия си "кредитор".

В същото време реалните кредитори ДСК и ОББ не са допуснати от Силистренския окръжен съд до участие в процеса. Двете банки са искали да оспорят вземането на "Диси&Кем Компани".

"Симулативното" дело е разгледано и решено от съдия Галина Енчева в рамките на един ден, твърдят от ОББ и ДСК. Така вземанията на "Диси&Кем Компани", потвърдени от съда, са включени от избрания от офшорната компания синдик на "Бросс Холдинг" – Иван Карабоев в допълнителен списък на приетите в производството по несъстоятелност вземания.

Хонорар от 1.3 млн. лв. за измамата

"Може би най-подлият от всички ходове, използван от симулативния кредитор "Диси&Кем Компани", очевидно измислен с цел да обезсърчи действителните кредитори да се борят за правата си, е да използва благоразположения към "Бросс Холдинг" силистренски съд и в производства, в които се очаква поредното неблагоприятно за банките решение, да поиска присъждане на юрисконсултско възнаграждение в размер на 1.3 млн. лв.", посочват ОББ и ДСК.

"Диси&Кем Компани" във всички производства, които вече са повече от десет по случая, се представлява от юрисконсулта Илиян Илиев Роев. "Така сейшелският "кредитор", който никога не е имал дейност в България, няма нито обекти, нито офис или представителство в страната, назначава юрисконсулт, който вероятно е единственият му български служител на непълно работно време със заплата от 300 лв.", посочват ОББ и ДСК.

Този юрисконсулт, без да се явява лично пред съда, депозира по делото становище от една страница, заедно с искане за присъждане на възнаграждение в полза на дружеството от 1.3 млн. лв., което е минималното адвокатско възнаграждение при спор за вземане от 43 млн. лв.

Ако Окръжният съд в Силистра присъди хонорара от 1.3 млн. лв., то ДСК и ОББ не само, че няма да получат нищо за погасяване на вземанията си, но ще трябва да платят и хонорар на "мнимия кредитор". Дали съдия Пламен Неделчев ще присъди хонорара, предстои да видим на 11 март, посочват от ОББ и ДСК.

Решението на съда е от ключово значение не само за конкретния казус. Случаят "Бросс Холдинг" има опасност да се превърне в порочна и трайна практика на прилагане на некоректни схеми за избягване от задълженията, смятат от ОББ и ДСК.

А развоят на казуса в Окръжния съд в Силистра дава основания да се смята, че проблемът с "гнилите ябълки" в българската съдебна система е достигнал епидемични размери. Терминът бе използван от френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан, който в края на миналата година разказа историята за фалита на две френски дъщерни компании, които на практика се присвояват от български фирми с помощта на Софийския градски съд.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?