Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Фирма ужили две банки чрез офшорна схема с благословията на съда в Силистра

7 коментара
Фирма ужили две банки чрез офшорна схема с благословията на съда в Силистра

Да си построиш химически завод с 9 млн. евро от ОББ и ДСК. След това да изчистиш задълженията като препродадеш предприятията през сложни схеми на няколко офшорки с помощта на друга банка, известна като банката на бившата групировката СИК. И за финал, да претендираш пред "ужилените" ОББ и ДСК да ти платят хонорар от 1.3 млн. лева за измамата.

Както изглежда, основна заслуга за случването на тази невероятна история, има Окръжният съд в Силистра.

"Тревожното е, че магистратите, които в случая са от Окръжен съд в Силистра, не само не възпрепятстват тези схеми, а съдействат за прилагането им и като резултат се стига до увреждане на интересите не просто на две финансови институции, а на нормалното функциониране на цялата банкова и съдебна система", се казва в официално съобщение на ОББ и ДСК.

На 11 март в силистренския съд предстои поредното дело по казуса "Бросс Холдинг" АД, с което двете финансови институции се опитват да си съберат нещо от отпуснатите заеми.

Историята

Историята започва през 2006 г., когато по това време варненското дружество "Бросс Холдинг" емитира облигации за 6 млн. евро на Българската фондова борса. Довереник по облигационния заем е ОББ. Парите са необходими за изграждането на "Индустриален парк Силистра" на терен от 70 дка с два химически завода. Единият завод е за производство на технически аерозоли, силикони, уплътнители, продукти от полимеризация. Предвидено и изграждане на склад за опаковки и склад за готовата продукция.

Средствата не достигат и през април 2011 г. банка ДСК отпуска още 3 млн. евро на "Бросс Холдинг" за доизграждането на завода и складовете.

Като обезпечение на задълженията си "Бросс Холдинг" учредява в полза на двете банки ипотека върху сградите на заводите и залог върху новите машини.

"Бросс Холдинг" е правоприемник на основаното още през 1996 г. дружество "Бросс" със собственици Здравко Петров Гючлиев и Сергей Петров Липчев, показва справка в Търговския регистър. Първоначално дружеството е регистрирано във Варна, но когато започват делата по прехвърлянията на офшорки, седалището му се мести в Силистра. Mediapool не успя да се свърже с двамата собственици.

Заводите са построени, заемите са усвоени, но "Бросс холдинг" спира да обслужва кредитите. По тях са направени по няколко вноски, като последното плащане е от 30 септември 2012 г., става ясно от публикуваните съдебни решения в Търговския регистър.

Според банките двата завода са работещи и добре функциониращи, но погасяване на вноските от страна на "Бросс холдинг" няма. Това кара ОББ и ДСК да поискат по съдебен ред да си съберат вземанията.

На ход са офшорките

Тогава собствениците на "Бросс Холдинг" пристъпва към схема, чиято цел е да отклони плащанията по задълженията си, да изчисти от тежести активите си и така да направи несъбираеми вземанията на двете банки, твърдят от ОББ и ДСК.

Така през 2013 г. "Бросс Холдинг" АД сключва договор за учредяване на залог върху цялото си търговско предприятие по реда на Закона за особените залози в полза на офшорното дружество "Диси&Кем Компани", което е регистрирано на Сейшелите.

Скоро след това "Диси&Кем Компани" продава активите на "Бросс Холдинг" по реда на Закона за особените залози на "БП Индъстрис" ЕООД, в което мажоритарен собственик е кипърска офшорка. Тази фирма от своя страна пристъпва към заличаване на ипотеките, учредени от "Бросс Холдинг" върху заводите в полза на банките ДСК и ОББ.

"Така на практика заводите се оказват собственост на трето лице, напълно изчистени от тежести и недосегаеми от кредиторите", посочват ОББ и ДСК.

Според финансовите институции заличаването на ипотеките е недопустимо от правна страна действие, но става възможно с помощта на "услужлив" съдия по вписванията. В случая това е Красимир Дечев, който е уволнен през 2014 г. от тогавашния правосъден министър Зинаида Златанова след решение на Висшия съдебен съвет. Дечев обжалва решението пред ВАС и последната инстанция на Върховния административен съд връща преписката отново на правосъдния министър с указания да преразгледа решението си. Така с помощта на ВАС Дечев е възстановен на поста и днес отново правораздава. "Изпълнили сме решението на ВАС" и по тази причина Красимир Дечев е възстановен на поста си, каза от Министерството на правосъдието в отговор на запитване на Mediapool.

С това обаче схемата не приключва. Кипърската офшорка "БП Индъстрис" учредява залог на цялото предприятие, придобито от "Диси&Кем Компани", преди това собственост на "Бросс Холдинг", в полза на "Интернешънъл Асет Банк", посочват от ОББ и ДСК.

"Интернешънъл Асет Банк" е наследник на Първа източна международна банка, известна като банката на бившата групировка СИК (според публикации в печата и грама на американското посолство, изтекла в Уикилийск).

"Интернешънъл Асет Банк" на свой ред, продава по реда на Закона за особените залози предприятието на следващата офшорка - "Феникс Кемикъл" ЕООД за 100 лева.

Според Търговския регистър дружеството "Феникс Кемикъл" е регистрирано на Британските вирджински острови и се води собственост на молдовската гражданка Татяна Воздовская, а управител на дружеството е Йордан Любенов Джингаров.

"Забележителното в случая е, че на практика "Феникс Кемикъл" купува за 100 лв. два химически завода в Силистра, обезпечени със залог към двете банки за 10 млн. лв. В тази плетеница от учредени залози и продажби изначалните кредитори ОББ и ДСК са напълно елиминирани", се казва в съобщението на ОББ и ДСК.

Замитането на следите с помощта на съда

За да бъде окончателно преградена възможността за събиране на вземанията на двете банки, "Бросс Холдинг" пристъпват към добре познатата схема с обявяване в несъстоятелност, посочват от ОББ и ДСК.

Така "Диси&Кем Компани" влиза в ролята на най-голям кредитор. Дружеството твърди, че имат вземания в размер на 43 млн. лева към "Брос Холдинг". "В случая става въпрос за фиктивни вземания, представляващи главно неустойки по договор за доставка в огромен размер и вземания по договор за заем", посочват от ОББ и ДСК.

Вземанията за 43 млн. лв. са признати от Силистренския окръжен съд с неподлежащо на обжалване неприсъствено решение. То е постановено в симулативен процес между "Диси&Кем Компани" и "Бросс Холдинг", което въобще не прави опит да се защити срещу най-големия си "кредитор".

В същото време реалните кредитори ДСК и ОББ не са допуснати от Силистренския окръжен съд до участие в процеса. Двете банки са искали да оспорят вземането на "Диси&Кем Компани".

"Симулативното" дело е разгледано и решено от съдия Галина Енчева в рамките на един ден, твърдят от ОББ и ДСК. Така вземанията на "Диси&Кем Компани", потвърдени от съда, са включени от избрания от офшорната компания синдик на "Бросс Холдинг" – Иван Карабоев в допълнителен списък на приетите в производството по несъстоятелност вземания.

Хонорар от 1.3 млн. лв. за измамата

"Може би най-подлият от всички ходове, използван от симулативния кредитор "Диси&Кем Компани", очевидно измислен с цел да обезсърчи действителните кредитори да се борят за правата си, е да използва благоразположения към "Бросс Холдинг" силистренски съд и в производства, в които се очаква поредното неблагоприятно за банките решение, да поиска присъждане на юрисконсултско възнаграждение в размер на 1.3 млн. лв.", посочват ОББ и ДСК.

"Диси&Кем Компани" във всички производства, които вече са повече от десет по случая, се представлява от юрисконсулта Илиян Илиев Роев. "Така сейшелският "кредитор", който никога не е имал дейност в България, няма нито обекти, нито офис или представителство в страната, назначава юрисконсулт, който вероятно е единственият му български служител на непълно работно време със заплата от 300 лв.", посочват ОББ и ДСК.

Този юрисконсулт, без да се явява лично пред съда, депозира по делото становище от една страница, заедно с искане за присъждане на възнаграждение в полза на дружеството от 1.3 млн. лв., което е минималното адвокатско възнаграждение при спор за вземане от 43 млн. лв.

Ако Окръжният съд в Силистра присъди хонорара от 1.3 млн. лв., то ДСК и ОББ не само, че няма да получат нищо за погасяване на вземанията си, но ще трябва да платят и хонорар на "мнимия кредитор". Дали съдия Пламен Неделчев ще присъди хонорара, предстои да видим на 11 март, посочват от ОББ и ДСК.

Решението на съда е от ключово значение не само за конкретния казус. Случаят "Бросс Холдинг" има опасност да се превърне в порочна и трайна практика на прилагане на некоректни схеми за избягване от задълженията, смятат от ОББ и ДСК.

А развоят на казуса в Окръжния съд в Силистра дава основания да се смята, че проблемът с "гнилите ябълки" в българската съдебна система е достигнал епидемични размери. Терминът бе използван от френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан, който в края на миналата година разказа историята за фалита на две френски дъщерни компании, които на практика се присвояват от български фирми с помощта на Софийския градски съд.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

7 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. shmatarok
  #7
 2. boby1945
  #6
 3. boby1945
  #5
 4. Kalina
  #4

  Чакайте сега, аз нещо не разбрах - 1. От ОББ - 6 млн. лева през 2006-та. 2. От ДСК - 3 млн. лв. през 2011-та и накрая спора е за 43 млн. лв. през 2015-та. Как станаха 43 млн.? Някой може ли да ми обясни? А че има престъпления, в които е замесен и съда, е ясно и на бавноразвиващите се.....

 5. Коментарът е изтрит в 21:19 на 25 май 2018 от автора.
  #3
 6. dimitardi100
  #2

  Главният прокурор е много зает, преследва данъчно Протестна мрежа!

 7. marij
  #1

  И къде е главният прокурор? На почивка с Орешрски...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.