Фирма за бързи кредити укрива условия по договорите, водещи до солени неустойки

Фирма за бързи кредити укрива условия по договорите, водещи до солени неустойки

Фирмата за бързи кредити "Кредихелп” ООД е уличена да укрива условия по договорите, които водят до начисляване на солени неустойки за клиентите, които не са спазили изискванията, за които не са уведомени, установи Комисията за защита на потребителите (КЗП) и нареди на дружеството да прекрати недобросъвестната практика. Ако забраната не бъде спазена, "Кредихелп" може да бъде глобена до 30 хил. лв.

Проверка на КЗП установила, че фирмата не дава на клиентите си своевременно пълна информация относно изискванията за обезпечение по договор за заем. Преди сключването на договора търговецът не уведомява заемополучателя, че съществува срок от три дни, в който трябва да осигури поръчител, който трябва също така да отговаря на определени критерии.

Потребителят не е информиран и за обстоятелството, че ако не осигури поръчителство, ще му бъде начислена неустойка в размер на 472.80 лв., която представлява "такса” за неизпълнение на задължение по подписания договор и която ще трябва да заплати разсрочено в добавка към погасителните вноски. 

Тези действия на търговеца противоречат на изискването за добросъвестност и професионална компетентност и по смисъла на Закона за защита на потребителите представляват нелоялна търговска практика, която уврежда икономическите интереси на потребителите, посочват от КЗП.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес