Фирма за горива замесена в крупна схема за източване на ДДС

Фирма за горива замесена в крупна схема за източване на ДДС

В съвместна акция на митниците, Национална агенция за приходите и МВР е разкрита крупна схема за източване на ДДС от фирма, занимаваща се с доставка и търговия на горива, съобщи в сряда вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Щетите за бюджета може да се окажат близо 15 млн. лева, тъй като за миналата година изтегленият ДДС е за 12 млн. лева, а всеки следващ месец се източвали по около 400 хил. лева, уточни Цветанов. Схемата е разкрита след сигнал до МВР.

Министър Цветанов не пожела да даде подробности за случай и името на фирмата, като обеща това да бъде направено в четвъртък.

Отново след сигнал МВР и финансовото министерство са започнали съвместна акция за разкриване на контрабанда на гориво. Разследват се 16 фирми, чийто имена министърът отказа да съобщи.

По думите му и тази акция приключва утре и публично ще бъдат обявени резултатите от нея.

80% от търговията с горива на дребно се държи от "Лукойл България", "Петрол", "ОМВ" и "Шел".

За огромното разминаване между регистрирания внос на горива с платени акцизи и ДДС и реалното потребление в страната съобщи миналата седмица финансовият министър Симеон Дянков след като посети митницата в Русе. Тогава министърът поясни, че запушването на теча на ДДС от горива може да доведе до значителни допълнителни приходи в бюджета.

Споделяне

Още от Бизнес