Фирма за храни се оплака от държавен рекет след отказан подкуп

Агенцията на Пламен Моллов ще сезира прокуратурата за уронване на престижа й

Аладин Харфан се оплака от държавен рекет

Компанията за производство на храни "Аладин Фуудс" се оплака от това, че е подложена на системен тормоз чрез тенденциозни проверки от страна на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), след отказ да плаща поискан от държавни служители подкуп.

От агенцията определиха това твърдение като нападки и внушения и съобщиха, че ще сезират съответните компетентни органи, в това число и прокуратурата, за нанесени морални щети и уронване престижа ѝ. Нейният изпълнителен директор Пламен Моллов заяви, че няма да се поддаде на натиск и че неговият екип бил "подчинен единствено и само на интересите на потребителите”.

Царският депутат Пламен Моллов бе назначен за шеф на БАБХ през октомври 2013 г. от правителството на Пламен Орешарски след оставка на предишния ветеринарен шеф заради нереално скъпа сделка за дезинфекция на автомобилите на българо-турската граница

"Натискът от агенцията започна, след като през миналата година отказах да плащам по 10 000 евро месечна "такса спокойствие", както наричат в бранша тази форма на държавен рекет, заяви основателят на фирмата "Аладин фуудс" Аладин Харфан на пресконференция в четвъртък. Първо му били поискани 10 хил. лева от името на Пламен Моллов по време на проверка от екип служители на софийското звено на БАБХ, а не на пловдивското, което по принцип трябва да извършва проверките.

Когато Харфан отказал, последвало затваряне на фабриката за обработка на пилешко месо в Съединение и склада за търговия на едро в периода юни-юли м.г. по време на регулярните проверки, открили спорни, според фирмата, нарушения в хигиената като забавено тръгване на топлата вода и недобре почистени помещения. По думите на Харфан по време на работа в транжорната не е възможно да се поддържа постоянно изрядна чистота.

В крайна сметка в края на юни компанията подала жалба заради рекета в Националната полиция, отдел "Корупция", а междувременно Харфан пискал среща с Моллов за уреждане на плащането. На нея той отишъл с микрофон и записващи устройства, но шефът на агенцията въобще не отворил дума за подкупа, а накрая му подал бележка с телефон и име на човек, който щял да се обади. Позвъняването не закъсняло, но мизата за "такса спокойствие" вече била вдигната на 10 хиляди евро. Собственикът на "Аладин" поискал среща за предаване на парите, които междувременно били белязани, а екип от полиция бил в готовност да арестува посредника. Той обаче в крайна сметка не взел парите.

Докато траяло разследването на Пловдивската прокуратура проверките на агенцията в "Аладин" изведнъж спрели да откриват нарушения.

След спирането на досъдебното производство обаче отново започнал тромозът и на 10 април тази година служителите на БАБХ отново затворили фабриката в Съединение, без да мотивират тази крайна мярка, разказва Аладин Харфан. Тя останала затворена до преди три дни. Според него вече целта не е да плаща подкуп, а да бъде съсипан бизнесът му за назидание на останалите фирми в бранша, за да видят какво ще им се случи при отказ да си плащат "таксата спокойствие".

Заплашиха външните ни клиенти с проверки и затваряне на техните обекти, за да не купуват от нас, разказва той. По думите му, с безпрецедентна вътрешна заповед целият екип и ресурс на БАБХ бил впрегнат да проверява ежедневно всички обекти и производства на компанията в цялата страна. Това довело до преки загуби от 650 хил. лв. и намален с 30 процента оборот заради загубени клиенти на едро.

"Затварянето на транжорната и склада през 2014 г. ни превърна от едно успешно, модерно и добре развиващо се предприятие в нерантабилно дружество. Свиването на обема работа в комбинация с факта, че по същото време в дружеството бяха стартирани значителни инвестиционни проекти в крайна сметка генерира сериозни загуби за "Аладин фуудс", допълни изпълнителният директор на компанията Александър Блажев.

"Търсим си правата по всички възможни начини - обърнахме се към полицията, към прокуратурата, към Министерството на земеделието и храните, наскоро подадохме жалба и до парламентарната комисия по антикорупция. Заради бездействието на институциите по нашия казус, работниците се чувстват несигурни за работата си и са готови да излязат на протест", допълни Блажев.

"Затварянето на обектите е особено тежка административна мярка, която трябва да се прилага само в случаите, когато наистина има опасност за здравето на хората", обясни Биляна Томова, мениджър "Бизнес Развитие" в "Аладин Фуудс" ООД. Налаганата административна мярка при всички случаи трябва да съответства на констатираните нарушения и да бъде изрично обоснована, добави тя. В противен случай се дава възможност на държавните органи да упражняват превратно дадената им от закона власт и да оказват натиск върху проверяваните производители и търговци на храни, да злоупотребяват със служебното си положение и драстично да превишават правомощията си, като създават корупционни практики.

Доказателство за това е факта, че на 17 април 2015 г. получихме сертификат за безопасност на храните от международната компания Интратек и само три дни по-късно БАБХ ни затвори, каза Биляна Томова. Тя добави още, че от БАБХ умишлено забавят извършването на проверките, удостоверяващи отстраняването на констатираните от тях нарушения, с цел да се причинят максимално големи загуби и да се съсипе търговската дейност на "Аладин Фуудс".

"Накрая се оказва, че всички ние, клиентите, плащаме рекета. Корупцията прави така, че цените да са по-високи или качеството по-ниско, за да могат пострадалите от нея да избият парите, които принудително са платили.”, обясни Аладин Харфан.

"Досега никога не съм плащал рекет и няма да го направя, надявам се на подкрепа от всички засегнати, както от колегите в бранша, така и от потребителите. Ако някой ден чуете, че "Аладин Фуудс" вече произвежда в Румъния, значи не съм успял", заяви той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес