Фирмата, наела задържаните в Судан българи, очаква освобождаването им

Състоянието им е добро, говори се, че ще ги пуснат днес или утре, заяви Георги Спасов от "Хели Еър"

Част от задържаните българи в Судан. Снимка: Нова телевизия

Заложническата драма с шестимата български членове на екипажа на хеликоптер, участващ в хуанитарна мисия в Судан, се очаква да бъде успешно разрешена в четвъртък или петък.

Това съобщи пред Нова телевизия Георги Спасов, председател на борда на директорите на фирмата-собственик на летателната машина – "Хели Еър".

"Вчера около 17.00 часа имаше телефонна връзка на нашия персонал с техните семейства. Състоянието им е добро, гледат ги добре. Говори се, че днес ще бъдат освободени, най-късно това може да стане утре", заяви той.

По думите му суданските бунтовници, воюващи срещу местното правителсво, принудително са свалили хеликоптера, за да разберат в каква мисия участва той и каква апаратура има на борда му. Предполага се, че след като са се уверили, че той не участва във военни действия, те ще освободят екипажа му дори и без откуп.

Преговорите, водени от ООН с бунтовниците продължават, като българското външно министерство поддържа постоянна връзка със задържаните ни сънародници.

Както стана ясно преди ден, хеликоптерът на българската авиокомпания "Хели Ер" е бил принуден да кацне в южната част на Република Судан, в района на град Кaдугли на 26 януари. Трима души екипаж и трима механици са задържани от бунтовническата групировка "Народно движение за освобождение на Судан-Север" – северното крило на бунтовниците, които се сражават с правителствените части и извоюваха независимостта на Южен Судан.

Хеликоптерът на българска авиокомпания е изпълнявал полети по договор със Световната продоволствена програма на ООН. "Хели Еър" има 25-годишен опит в подобни операции. В момента 8 нейни летателни машини участват в хуманитарни мисии в Африка.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят