Фирмата с гръмналите складове край Петолъчката още не е изплатила обезщетения

Президентът Росен Плевнелиев съобщи, че ще направи предложение за законодателна инициатива и ще предизвика дебат за промяна в закона за съхранение и утилизация на боеприпаси.

В изнесена приемна в Сливен инициативен комитет от село Лозенец информира президента, че все още не са изплатени обезщетенията от фирмата за утилизиране на боеприпаси "Берета Трейдинг", чиито складове се взривиха през 2012 година в близост до пътен възел "Петолъчката", съобщи БТА.

Хората се опасяват, че фирмата, но под друго име, ще се опита да възстанови складовете и дейността си. Те настояват за законодателни промени в дейността на тези фирми, като едно от тях е между складовете и населените места да има отстояние поне от шест километра.

Селото е на около два километра от складовете за утилизация и при взривяването им са
били нанесени много щети, припомниха присъстващите.

Президентът добави, че ще инициира проверка за това дали са били изплатени обезщетенията на пострадалите от взривовете. По думите му до края на март ще бъдат ясни резултатите от неговите действия.

От вчера около 25 граждани са посетили изнесената приемна на президента, като са поставили проблеми, свързани с инфраструктура, строителство, здравеопазване, социални и жилищни въпроси и др. Росен Плевнелиев обобщи пред журналисти, че проблемите, които поставят хората в приемните са свързани предимно със системата за правораздаване.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?