Фирми документираха само 1 млн. лв. загуби от гръцката блокада на границата

Български фирми са подали заявления за загуби от 1 млн. лева заради блокираната от гръцките фермери граница. Сумата е многократно по-малка от заявените по-рано щети от близо 80 млн. лева, а според изчисления на икономическото министерство – по 3 млн. евро на ден.

42 сигнала от транспортни фирми, туроператори и хотелиери са постъпили на горещите телефони, специално разкрити в транспортното, икономическото и земеделското министерство, съобщиха от сформирания кризисен щаб в понеделник. Фирмите, подали сигнали, трябва да събират документи, които да доказват размера на загубите, съветват от щаба.

Междувременно на КПП Кулата - Промахон се образува 6-километрова опашка от 235 тира в очакване протестиращите гръцки земеделски стопани да отворят пътя и камионите да бъдат пропуснати. От чакащите тирове 100 са български, 117 – от държави, членки на ЕС (предимно румънски, полски, унгарски), 18 са от трети страни. Без проблем през пункта преминават леки коли и автобуси.

Протестиращите гръцки фермери затвориха за движение на всякакви превозни средства пункта от гръцка страна срещу Кулата – Промахон, в неделя около 17 часа, а в полунощ започнаха да пропускат леки коли и автобуси, но не и товарни автомобили. Засега не е известно кога ще бъде отворен "прозорец" за преминаване и на камионите.

КПП Илинден е затворен изцяло за коли. КПП Капитан Петко войвода и КПП Златоград работят нормално.

По-рано през деня стана ясно, че Гърция е отказала държавна помощ на фермерите, за която те настояват. В условията на тежка икономическа криза страната не може да предостави държавна помощ на фермерите, заяви гръцкият премиер Георгиос Папандреу и призова протестиращите да прекратят безредиците.

Гръцките фермери искат осигурени субсидии, гарантирани изкупни цени, намаляване на производствените разходи и замразяване на банковите им кредити.

За момента е невъзможно незабавно да бъдат намерени пари, е отговорът на гръцкия земеделски министър Катерина Бадзели. По думите ѝ има възможност да бъдат икономисани средства и да бъдат подпомогнати фермерите в близкото бъдеще.

Споделяне

Още от България