Фирми, които (не) са на Пеевски, са извадени от "Южен поток"

Българските компании взимат 1.5 млрд. евро от проекта, руската – 2.26 млрд. евро

Делян Пеевски. Сн. БГНЕС

Публичната тайна, че бившият депутат от ДПС Делян Пеевски има строителни фирми и те са участвали в консорциума, избран да строи "Южен поток", бе потвърдена в петък от доскорошния министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. По време на участието си в сутрешния блок на бТВ той каза, че строителните фирми на Пеевски са излезли от консорциума.

 

Това е сериозно разкритие, от което би трябвало да се заинтересува и прокуратурата. До момента името на "успелия млад човек" Делян Пеевски не фигурира официално в нито една фирма – независимо строителна или друга. Такива данни липсват и от декларациите, които е внасял пред Сметната палата, както и за липса на конфликт на интереси.

 

След като Mediapool съобщи това и новината предизвика множество реакции в социалните мрежи, Драгомир Стойнев се опита да обясни, че не е бил разбран правилно.

 

Сутринта пред бТВ той обясни следното:

 

"В момента има акционерно споразумение между един консорциум. Смени се руският участник, защото той беше в черния списък. И от пет български фирми останаха три, защото имаше много шумове в медиите и в публичното пространство, че едва ли не има фирми на Пеевски, които никъде не излизат. Аз исках тези фирми да ги няма и в момента има само три фирми – "Главболгарстрой", ПСТ и "Понс". Това е. И е сменена руската фирма, така че да не търпим санкции от страна на американското правителство".

 

От последвалите обяснения на бившия министър стана още по-интересно. Той каза, че според информация на "Капитал" и Mediapool в консорциума е имало фирми на Цветан Василев, Делян Пеевски и Генадий Тимченко. "Но никъде в регистрите както българските, така и тези, които са на руската компанията "Стройтрансгаз", не излизат тези имена. Особено Цветан Василев и Делян Пеевски нямат фирми в "Южен поток", заяви Стойнев пред Фокус. И подчерта, че "никъде в регистрите не излизат имената на Делян Пеевски и Цветан Василев".

 

От обясненията му така и не се разбра какъв е бил сериозният аргумент въпросните фирми да бъдат извадени от консорциума, щом като според регистрите не са на Пеевски и Василев. Но пък стана ясно, че е имало някакво друго притеснение, необявено публично, в най-големия инвестиционен проект на България да участват компании, за които се смята, че са на Пеевски и Василев.

 

Признанието, че от консорциума за "Южен поток" са извадени строителните фирми, които (не) са на Пеевски, както и последвалите уточнения на бившия министър, окончателно компрометират проведения конкурс за избор на строител на българското трасе. Защото доказват, че формалните критерии и процедури, по които уж е правен изборът, нямат никакво значение, след като впоследствие едни влизат, други излизат неясно по какви причини и в резултат на какви задкулисни машинации.

 

Наказателната процедура, която ЕК стартира срещу България за "Южен поток", е за неспазване на европейските правила, включително и при избора на изпълнител.

 

Обясненията на Стойнев за фирмите на Пеевски и Тимченко пред бТВ целяха да защитят действията на предишното правителство да направят проекта "Южен поток" необратим, въпреки настояването на Еврокомисията да бъде спрян. И въпреки, че в началото на юни бившият премиер Пламен Орешарски обяви, че го спира, това очевидно е било само на думи, защото работата е продължила, включително и с пописаното на 31 юли от регионалния министър Десислава Терзиева (след като вече е била в оставка) разрешение за строеж.

 

Новите акционери в "Стройтрансгаз Консорциум"

 

"Стройтрансгаз Консорциум" е дружеството, избрано да строи българския участък при непрозрачна тръжна процедура.

 

При първоначалната регистрация 50% от капитала в консорциума държеше руската "Стройтрансгаз". През юли фирмата е сменена с друга руска компания – дъщерната на "Газпром" – "Центъргаз", показва справка в Търговския регистър.

 

Останалите 50% в консорциума се държаха от българското обединение "Газпроект Юг", в което влизаха пет фирми с равни дялове. Това бяха "Промишлено строителство холдинг", "Техноекспортстрой", "ПСТ Холдинг", "ГБС Инфраструктурно строителство" и "Понсстройинженеринг".

 

Първоначално седалището на "Газпроект Юг" е на столичната улица "Шандор Петьофи" 13 – 15, на чийто адрес се води, централата на "Водстрой 98". "Промишлено строителство холдинг" е собственост на "Водстрой 98", зад което дружество стоят офшорни компании. Неофициално обаче от строителния бранш твърдят, че компанията е под контрола на неуспелия шеф на ДАНС Делян Пеевски.

 

Фирмите, за които Драгомир Стойнев неволно призна, че са били на Пеевски, са "Промишлено строителство Холдинг" и "Техноекспортстрой", в което прокурист е сестрата на Кирил Добрев – Марияна. Те са излезли от консорциума "Газпроект Юг" на 23 юли т.г., когато се е провело извънредно общо събрание на акционерите, показва справка в Търговския регистър.

 

Техните дялове от по 20% са отишли към "ГБС Инфраструктурно строителство" и "ПСТ Холдинг", сочи протокола от извънредното общо събрание на акционерите.

 

Така към момента разпределението на акциите за 50 000 лв. в консорциума "Газпроект Юг" е "ГБС Инфраструктурно строителство" (40%), "ПСТ Холдинг" (40%) и "Понсстройинженеринг"(20%).

 

Направени са и промени в ръководството на консорциума. Председател на съвета на директорите е Калин Пешов, главен директор на ГБС. Останалите членове в директорския борд са Цветан Цонев и Камен Кичев, които са новите изпълнителни директори на "ПСТ Холдинг", след смяната на собствеността на дружеството и излизането на Васил Божков от него, Милко Милков собственик на "Понсстройинженеринг" и Георги Чолаков, който е избран за изпълнителен директор на консорциума.

 

От директорския брод на "Газпроект Юг" са освободени Иван Шарланджиев и Иван Мирински, който ръководи фирмите, зад които се твърди в строителния бранш, че са на Делян Пеевски, както и Калин Рогачев, който представляваше "Техноекспортстрой".

 

Според представители на строителния бранш зад "ПСТ Холдинг" стои Делян Пеевски, но във фирмените регистри такава връзка не съществува.

 

За да няма вече никаква връзка на консорциума с КТБ и Делян Пеевски, е сменено и седалището на "Газпроект Юг", като новата регистрация е на ул. "Дамяница" 3-5, където е офиса на ГБС.

 

Раздорът Пеевски – Цветан Василев заради "Южен поток"

 

Сегашните закъснели признания на бившия енергиен министър за "строителните фирми" на Пеевски са косвено потвърждение, че крупни проекти като "Южен поток" (стойността на поръчката за строежа на българския участък е 3.78 млрд.евро) се разпределят по добре познати корупционни схеми. Както и на съмненията, че те са истинската причина за развода между собственика на КТБ Цветан Василев и депутата Делян Пеевски, доскоро партньори в "холдинга Доган".

 

След като раздорът стана публичен банкерът Василев заяви през юни пред бТВ, че няколко марионетки на Делян Пеевски говорят от името на държавата и разпределят всички строителни проекти.

 

По думите на Василев една от тези ”марионетки” е собственикът на ”Водстрой" Иван Мирински. По-късно Мирински окачестви тези твърдения като "нелепи" и поради това ще "бъдат предмет на съдебно производство".

 

”Южен поток" и начинът, по който беше проведен търгът за основен изпълнител, беше скандален и непрозрачен. Аз лично считам, че това е полезен проект за България и Европа, но в основната си част търгът трябва да бъде повторен. По начина, по който беше организирана конструкцията на ”Южен поток" в България, аз никога не бих искал банката да има нещо общо с този проект”, коментира тогава Цветан Василев.

 

Банкерът заяви още, че Пеевски не е длъжник на Корпоративна банка, но притежава набор от фирми, които се обслужват от КТБ и техните собственици са "номинални“, т.е. крайният собственик е скрит.

 

Източници на Mediapool твърдят, че раздорът между Пеевски и Василев е станал след като неуспелият шеф на ДАНС е поискал от банкера КТБ да издаде банкови гаранции на компаниите му за старта за строителството на "Южен поток". Василев е настоял за допълнителни обезпечения, освен бъдещото вземане от проектната компания "Южен поток България". Вариантът е бил да се представи гаранция от Българската агенция за експортно застраховане, но това не се е случило и Василев е отказал банкова гаранция на Пеевски за "Южен поток", след което последвала атаката срещу банката, твърдят източниците на Mediapool.

 

Бързане заради усвояването на аванса от 150 млн. евро

 

Всичките "подготвителни дейности" по проекта "Южен поток" са имали за цел да започне възможно най-бързо реалното строителство. Задачата е била българските фирми да усвоят аванса от 150 млн. евро и по тази причина регионалният министър Десислава Терзиева е издала разрешението за строеж на компресорната станция и пътя до нея на 31 юли, твърдят източниците на Mediapool.

 

Според подписания договор с проектната компания, строежът на българския участък е 3.78 млрд. евро, като 1.5 млрд. евро са били определени за българските фирми, които ще бъдат ангажирани в строителството.

 

Не е ясно защо руският строител взима повече от половината пари при условие, че българските фирми и руската делят по равно капитала в акционерното дружество.

 

При старт на строителството се е предвиждало 5-те български фирми, които вече са три, да получат 10% авансово плащане на два транша. Първият от 76 млн. евро е трябвало да си разпределят по равно при започването на строителството, а останалите 76 млн. евро - до 90 дни след започването на изграждането на компресорната станция.

 

Към момента строителството реално не е започнало, твърдят фирми, които участват в консорциума.

 

Плановете на фирмите и съответните им политически патрони да си поделят 76 млн. евро още преди изборите обаче засега се провалят. Причината е, че строителните работи най-вероятно няма да стартират скоро, тъй като Реформаторският блок и сдружение "Гражданска лига за България" са обжалвали разрешението за строеж на компресорната станция и пътя до него край Варна и предварителното му изпълнение. По този начин временно е блокирано началото на строителството на газопровода на българска територия, докато бъдат изчистени спорните въпроси с Европейската комисия и руската страна, става ясно от съобщение на Министерството на регионалното развитие (МРР).

 

Разрешението за строеж беше подписано от министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева на 31 юли и публикувано в Държавен вестник на 5 август. Предварителното изпълнение можеше да се обжалва в тридневен срок, докато за самото разрешително за строеж срокът е 14-дневен.

 

Сега на ход е Върховният административен съд, който трябва да се произнесе дали строителното разрешение е законосъобразно.

 

Според действащото законодателство министърът на регионалното развитие не може да отмени сам издаденото разрешение за строеж за изграждането на компресорната станция и пътя до нея в местността "Паша дере" край Варна, твърдят от МРР.

 

Нов договор между БЕХ и "Газпром"

 

Бившият енергиен министър Драгомир Стойнев съобщи още, че се е "разпоредил", макар че вече не може да се разпорежда, в най-скоро време да бъде подписан договор между "Газпром" и БЕХ. Той ще предвижда ако в Черно море се намери газ, без проблем да се транспортира по "Южен поток", обясни Стойнев.

 

"Такъв договор в близките дни ще бъде официално подписан и за това съветвам сегашният министър да действа, да бъдат по-активни", призова още Стойнев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес