Фирми обвиниха БДЖ, че плаща двойни цени за ремонт на локомотиви

Велик Занчев: Няма да допуснем през медиите да се печелят поръчки на БДЖ

Фирми обвиниха БДЖ, че плаща двойни цени за ремонт на локомотиви

За серия обществени поръчки за ремонт на локомотиви на "БДЖ Пътнически превози" на завишени цени съобщиха две компании от бранша – русенската "Експрес Сервиз" ООД и "БДЖ Кончар" АД. Първата компания редовно е отстранявана от търговете, а втората няма право да участва, защото е дъщерна компания на "Холдинг БДЖ" и няма лиценз от железопътния регулатор.

Решението им да изнесат информация за три съмнителни търга е с цел да гарантират сигурността на пътниците, за да не се стигне до трагични инциденти. Защото освен в завишените цени на ремонтите, проблемът е и в множеството въпросителни около тяхното качество, стана ясно от изявленията на представители на компанията и бивши служители на БДЖ на нарочно свикана пресконференция.

Става въпрос за три обществените поръчки, едната от които е в процес на изпълнение, а за другите две процедурите все още не са приключили.

Звеното за вътрешен одит към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията ще проверява последната съмнителна поръчка на БДЖ за ремонта на 9 локомотива за над 4 млн. лв., която взриви бранша.

Зам.-министърът на транспорта и бивш шеф на "Холдинг БДЖ" Велик Занчев не се ангажира кога ще приключи проверката. Обеща обаче поръчката да бъде "мигновено прекратена", а длъжностните лица - "строго наказани", ако се установи, че има нередности по нея. Занчев декларира че търговете на държавния жп превозвач са "честни и прозрачни" без да представи доказателства за това и да обясни съмнителните условия по последния търг, на който отговоря един единствен кандидат.

Условия за предизвестен победител

Поръчката за поддръжката на 9 локомотива за срок от три години за над 4 млн. лв. без ДДС е публикувана на 12 февруари.  Условията са така написани, че на тях отговаря една единствена компания - "ЖП Тракция", казаха от двете фирми.

Причината единствено "ЖП Тракция" да може да изпълни поръчката е изричното изискване на БДЖ локомотивите да се приемат и предават за ремонт в Локомотивно депо София.
Освен това БДЖ "Пътнически превози" поставя срок за извършването на техническите прегледи в рамките на 8 работни часа. Това време е абсолютният технологичен минимум и не позволява на локомотивите да се придвижват до място, различно от Локомотивно депо София, каза Цветелин Колев, проджект мениджър на "Експрес Сервиз".

Частната "ЖП Тракция" е единствената фирма, която използва част от държавното депо в София без да е ясно на какво основание, плаща ли наем за това на БДЖ и колко, посочиха от "Експрес Сервиз".

Другото скандално в поръчката е, че 80% от дейностите по договора ще се изпълняват от работещите в "БДЖ Пътнически превози", с резервни части на държавното дружество, каза Цветелин Колев. По думите му това ставало ясно от обявените тръжни условия. Така за изпълнителя оставало да върши 20% от работата, като бърсане на стъкла, смяна на чистачки и крушки, за което ще получи над 4 млн. лв. за 3 години, допълни той.

Любопитна подробност е, че деветте локомотива са произведени от "БДЖ Кончар". Съгласно тръжните условия бъдещият изпълнител трябва да докаже, че разполага с техническата им документация. Тя от своя страна е собственост на хърватската компания "Кончар", която не я е предоставила на друг, каза Веселина Георгиева от "БДЖ Кончар".

Дъщерното дружество е поддържало 15-те произведени от него локомотива за около 1 млн. лв. годишно. Сега за близо два пъти по-малко локомотива държавната компания иска над 1.3 млн. лв. Тоест цената по неясни причини скача двойно, констатира Гинчо Павлов, изпълнителен директор на "БДЖ Кончар".

Това е втора поредна поръчка написана по мярката на "ЖП Тракция". Първият договор с нея е сключен през лятото на 2016 г. за поддържането на локомотиви от същата серия като при настоящата поръчка, за над 1.18 млн. лв. без ДДС за срок от две години. Този срок изтича през лятото на тази година и затова е пусната новата поръчка, като цената скача на над 4 млн. лв. За срок от 3 г.

Предишната обществена поръчка, спечелена от ЖП Тракция", е обявена през юни 2015 г. През лятото на 2015 г. тогавашният шеф на "Холдинг БДЖ" Велик Занчев, който в момента е зам.-министър на транспорта, ми препоръча "БДЖ Кончар" да се ориентира към свободния пазар, каза Гинчо Павлов. Той отказа да коментира дали това е случайно съвпадение, като уточни че съобщава само факти. Тъй като "БДЖ Кончар" е дъщерна фирма на БДЖ, компанията няма право да участва в нейни търгове, поясни Павлов. По думите му фирмата сега се издържала с ремонт на локомотиви на частни оператори. Тя също използва държавното локомотивно депо в Подуяне.

"ЖП Тракция" има договор и за поддръжката и ремонта и на локомотиви на "БДЖ Товарни превози" за над 1.3 млн. лв. за срок от 2 години.  Този договор, както и договора с "БДЖ Пътнически превози", е подписан през 2016 г.

"От появата на "ЖП Тракция" станахме отбитото дете на БДЖ, въпреки че сме им дъщерно дружество", оплака се Гинчо Павлов.

От ремонт на медицинска техника до ремонт на локомотиви

Новият фаворит в поддръжката на локомотиви на държавните железници – фирмата "ЖП Тракция" - е основана през 2009 г. под името "Медикъл Кеър 1" ЕООД с капитал от 50 лв. По това време е еднолична собственост на Емил Лечев от Мездра. Основният ѝ предмет на дейност е търговия с медицински машини и апаратура и поддържането им.

През 2012 г. Емил Лечев продава компанията на Николай Росенов Кръстев и фирмата е преименувана на "ЖП Тракция", а основният ѝ предмет на дейност става ремонт на транспортни средства. За 2016 г. оборотът на компанията е близо 1.6 млн. лв. и нараства с близо 1 млн. лв. спрямо година по-рано, показва финансовият отчет на дружество. Разходите ѝ за персонал възлизат на 94 хил. лв., което показва че не е имала голям брой служители и попада в категорията малки фирми. Управител на компанията е 69-годишният Георги Петров Кръстев.

Преориентацията на фирмата от медицинска апаратура към локомотиви не е случайна и свързващата нишка е Веселин Василев, който в момента е изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" – регулаторът, който издава лицензите за ремонт на локомотиви, разказва историята ofnews.bg.

През 2004 г. Веселин Василев е управител на "БДЖ-Трансимпекс" АД. Това е акционерно дружество между БДЖ, който има 35% дял, и частната "Трансимпекс" на известния бизнесмен Васил Божков. Когато Веселин Василев оглавява Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" през 2010 г. на негово място в смесеното дружество идва Николай Кръстев, настоящият собственик на "ЖП Тракция".

През април 2015 г. именно Веселин Василев връчва на "ЖП Тракция" сертификат за функция по поддържане на жп превозни средства по изискванията на Наредба №59. "ЖП Тракция" излиза на сцената за ремонти на локомотиви именно, след като са направени промени в Наредба №59 за управление на безопасността в железопътния транспорт, с които ремонтът на локомотиви става лицензионна дейност под контрола на ведомството на Василев. "ЖП Тракция" получава лиценз за ремонт на електрически и дизелови локомотиви, въпреки че към този момент фирмата няма назначени специалисти, машини и инструменти.

Другият ремонтен завод, който има такъв лиценз, е "Експрес Сервиз" Русе.

На "БДЖ Кончар" към момента е отказан сертификат от Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" за поддръжка на локомотиви. Мотивът е, че документите ни не отговарят, но и до днес не са ни предоставили отговор кои точно документи, каза Гинчо Павлов.

Ремонт на локомотиви в Румъния на двойна цена

От "БДЖ Кончар" обявиха, че и още една обществена поръчка се изпълнява на двойни цени.

Става въпрос за извършването на подемен ремонт на 10 броя локомотиви за 3 млн. лв. без ДДС. Поръчката е спечелена от румънската компания "Релок" АД, които са били единствените кандидати.

Процедура на трупчета за 137 млн. лв.

Много странно се бави и поръчката за избор на изпълнител за ремонта на влаковете "Дезиро" на Сименс с индикативна стойност от над 137 млн. лв. без ДДС. Срокът за изпълнение е 5 години.

Поръчката беше обявена в началото на миналата година. Тя е за ремонта на 22 дизелови мотрисни влака и още 24 електрически. Три компании отговарят на критериите на "БДЖ Пътнически превози" и са поканени да подадат оферти. Това са ДЗЗД Обединение "Дезиро Сименс", "Щадлер Унгария Железопътна поддръжка" и "Алстом Транспорт", Румъния. Това става ясно от публикувания протокол по избора на изпълнител от 2 март 2018 г. - повече от година след обявяването на поръчката. Няма яснота кога ще бъде избран изпълнителя.

От "Експрес Сервиз" посочиха, че компанията е предложила на БДЖ да ремонтира 22 дизелови мотрисни влака за само 17 млн. лв. Прогнозната стойност за двойно повече мотриси е 137 млн лв.

Русенската фирма обаче е отстранена от процедурата, а причината е, че не изпълнява изискването за оборот от 80 млн. лв.

Това обаче не попречи на Велик Занчев да даде за пример точно тази поръчка, в която може да се участва. Зам.-министърът на транспорта не обясни и защо повече от година процедурата стои в долна мъртва точка, както обичаше да казва един бивш министър.

Занчев: Спасихме БДЖ от фалит и ни атакуват

Това ръководство на БДЖ спаси дружеството от фалит и за това ни атакуват, повтори за пореден път зам.-министърът на транспорта Велик Занчев, който е бивш председател на директорския борд на "Холдинг БДЖ" на пресконференцията в отговор на изнесените от "Експрес Сервиз" ООД и "БДЖ-Кончар" АД данни за съмнителните обществени поръчки.

Тезата "вие доведохте БДЖ до фалит, а ние го спасихме" се повтаря от Министерството на транспорта при всеки случай за безобразия в държавния превозвач. За последно беше по повод разкритията за некачествени ремонти на локомотивите, извънредния труд на машинистите и за футболисти, които се водят на щат, но не ходят на работа в държавния превозвач.

Тогава БСП поиска оставки на ръководството, но министърът на транспорта Ивайло Московски само закри футболния отбор. Ден по-късно главният прокурор Сотир Цацаров нареди проверка в БДЖ.

Сега Велик Занчев се оплака, че от месец и половина-два вървят обвинения под най-различни форми срещу ръководството на БДЖ. "Днес разбрахме кой седи зад тези т.нар обвинения, защото за мен те не са верни", каза зам.-министърът на транспорта.

"БДЖ е националният превозвач, той е институция. Не може да се плюе без да има доказателства", каза Занчев.

Компаниите обаче изнесоха конкретни данни, които могат да се видят и в регистъра на обществените поръчки. Те не бяха опровергани от Занчев.

Той посъветва компаниите, след като смятат, че има ограничителни условия в обществените поръчки, да сезират Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд. Това са компетентните органи, които могат да се произнесат дали има нарушения и, ако има, ние ще се съобразим с техните решения, каза Занчев.

"Тези две дружества, доколкото разбирам има и трето, за мен това е някаква свада между тях трите. Те имат пълната възможност да участват във всички процедури в БДЖ и да ги спечелят, ако дадат най-добри условия", каза Занчев.

"Експрес Сервиз" обаче е редовно отстраняван от поръчките на БДЖ на различни основания, а "БДЖ Кончар" не може да участва, защото е дъщерна компания и има отказ от издаване на лиценз от Изпълнителна агенция "Железопътна администрация", която е на подчинение на Занчев. Той не отговори на обвинението, че лично е посъветвал ръководството на "БДЖ Кончар" да не разчита повече на ремонт на локомотиви от националния жп превозвач, въпреки че дружеството навремето беше създадено с такава цел.

Въпреки тези факти Занчев каза, че не може чрез медиен натиск да се печелят обществени поръчки. Той посочи, че за министерството е важно да участват колкото се може повече компании от целия Европейски съюз, а търговете да се печелят от този, който даде най-добра цена, качество и изпълнение на услугата. Занчев не обясни защо на някои от търговете има само по един кандидат.

Споделяне

Още по темата

Още от България