Фирми от САЩ искат по-големи мита при внос на стомана от България и още 30 държави

Група стоманодобивни компании от САЩ искат от правителството на президента Буш да включи 31 страни, между които и България, в списъка на държавите, чиито стоманени изделия от миналата година Вашингтон облага с големи мита при внос, съобщи Ройтерс.

Компаниите отправиха това искане в писмо, изпратено до постоянния търговски представител на САЩ Робърт Зелик и до министъра на търговията Дон Евънс. Те се оплакват, че вносът на стомана от развиващите се страни е нараснал рязко, след като през миналата година тези държави бяха изключени от обявената от президента Буш тригодишна програма за защита на стоманодобива в САЩ чрез митнически ограничения.

Буш наложи програмата, за да даде време на стоманодобивните компании в САЩ да се преструктурират, след повече от 30 фалита от 1994 г. насам. Вносните мита варират между 8 и 30 % за десет вида стоманени изделия, но постепенно ще намаляват през втората и третата година от програмата.

Стоманодобивните компании от САЩ твърдят, че изключването на Мексико от програмата за вносни мита е довело до увеличаване с 12 % на вноса на горещо валцувана листова стомана от тази страна, откакто митата влязоха в сила през април м.г.

Вносът от останалите 30 държави през първите 10 месеца на м.г. е скочил до 1,6 млн. тона от 1,2 млн. тона през същия период на 2001 г., твърдят компаниите.

Освен България, сред изброените 31 страни са Индия, Турция, Южна Африка, Румъния, Литва, Латвия, Полша, Унгария, Мароко, Тунис, както и Мексико, Аржентина и още няколко латиноамерикански държави.

Искането на американските стоманодобивни компании идва в момент, когато правителството на Буш обмисля дали да намали, а не да увеличи, съществуващите митнически ограничения, като освободи от вносни мита на още видове стоманени продукти, отбелязва Ройтерс. През миналата година САЩ освободиха 727 чуждестранни стоманени изделия от вносни мита, за да гарантират, че потребителите на стомана в страната ще разполагат с достатъчно доставки, за да работят. Изключенията възлязоха на около 3,2 млн.тона, или около 25 % от 13-те млн. тона вносни стоманени изделия, за които се отнасят обявените от президента Буш мита.

През декември чуждестранни производители на стомана и потребители на метала в САЩ поискаха да бъдат освободени от мита още над 600 вида стоманени изделия. Правителството на Буш възнамерява да обяви решението си по тези искания през март т.г.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?