Фирми се отчитат с месечна лепта към МВР

Вестник и съдилище сред дарителите на министерството

Широкоразпространената практика да се даряват пари на МВР са довели до уникалната ситуация определени фирми да сключват годишни договори и да се отчитат всеки месец с определи суми на министерството. Това става ясно от справката, предоставена от вътрешния министър Цветан Цветанов на Mediapool по Закона за достъп до обществена информация.

Договори за периодични дарения са сключени с фирмите "Геотрейдинг" ООД, "Никром-тръбна мебел" и "Техра" ЕООД. "Геотрейдинг" се е съгласила да дава по 150 литра гориво месечно на ГДБОП в продължение на една година. Фирмата се занимава с внос на селскостопанска техника и гуми. Управителят на фирмата Иван Вутов участва и в дружеството "Иракли" АД, което има планове за застрояване на част от едноименната местност край морето.

Другите две фирми са се съгласили да даряват съответно по 70 и 100 лева месечно на пожарната, но в справката от МВР не е посочен срок за действие на договорите. Информацията, предоставена до момента на Mediapool, разкрива всички фирми, дарили на 11-те структури на МВР в София за периода 1 април – 31 юли тази година.

В същото време обаче са скрити имената на физическите лица, които даряват на министерство, тъй като не са пожелали да бъде разкрита тяхната самоличност. Поради тази причина е невъзможна и проверката дали сред тях има осъждани или разследвани.

Българската преса също се явява дарител на антимафиотите чрез вестника на Ирена Кръстева и Делян Пеевски "Телеграф". Евтиният тиражен всекидневник, известен с лоялната си проправителствена лилия, е дарил 17 броя спортни екипи за полицаите на стойност 571.2 лева. Сред другите дарители на антимафиотите са цигареният дистрибутор "Бритиш Американ Табако Трейдинг" с 3 лаптопа и 3 монитора и правната кантора "Арсис консултинг", които имат споразумение с МВР за подпомагане на борбата с контрабандата и кражбата на интелектуална собственост. ГДБОП са получили дарения за общо 33 168 лева за последните 4 месеца.

Главна дирекция "Криминална полиция" също не е забравена от цигарения бранш. Там дарява "Табак Трейдинг партньр" ООД, а получените от полицията 11 компютъра и 2 принтера са осчетоводени за 12 833 лева. Дирекцията обаче е получила повече от двойно по-малко от ГДБОП – стоки за 14 333 лева.

Най-дарявана за периода април – юли 2011 г. е пожарната. Там са регистрирани 56 дарения за 4 месеца. Сред дарителите са вездесъщата фирма на МВР "Безконтактни мултиплексорни вериги", която се отчита с ремонт за 50 000 лева и пожарна кола, осчетоводена на смешната сума от 15 500 лева. Съдът в Пазарджик се отчита с две дарения на компютърна техника за общо 1600 лева. Другите по-известни фирми са "Стилмед", "Метро", "Кока кола" и дъщерната ѝ "Горна баня", дарили по няколко каси газирани напитки и минерална вода. Гриша Ганчев чрез "Литекс" АД дарява на пожарната газ за 560 лева и 135 лева за състезания между пожарникари. БЧК се отчитат с въжета, а "Приста ойл" подарява 35 черни качулки за 840 лева.

Другите по-големи компании са "Каолин" АД с компютър за 48 лева, "Белопейпър" ЕООД със 150 лева, Адимекс 200 ООД – 150 лева, "Шведски кибрит – Плам България" АД – 200 лева, "Челопеч Майнинг" ЕАД с 1800 лева и "Ню Бояна филм" АД – 1 компютър за 912 лева.

Гранична полиция е получила около 1000 литра гориво от няколко общини и едно лесничейство, но най-крупното дарение е на САЩ, които даряват техника за откриване на радиация за 110 000 долара. Международната корпорация "Ериксон" е дарила 2 недвижими имота в село Капитан Андреево на стойност 736.70 лева.

Охранителна полиция има само две дарения – 2 кучета и 500 литра бензин от община Плевен.

Медицинският институт на МВР може да похвали с получени волни пожертвувания за 18 000 лева. Повечето от тях са от фирми в брашна като "Вьофраг Фарма", "Ново Нордикс фарма" ЕАД и "Актавис". Даренията са компютър, климатици, телевизор, лекарства. "Микс констръкшънс" ООД дарява дизел за 9300 лева.

Академията на МВР получава основно книги и пари като най-голямото дарение е за изпълнение по проект, а спонсор е ООН с 15 600 лева. Трите научните институти на МВР не са получили дарения за този период.

Общо за четирите месеца на годината даренията за регистрираните в столицата структури на министерството са за 2.83 млн. лева. Най-голямото "дарение" от фирмата на МВР "Безконтактни мултиплексорни вериги", които са дарили 236 автомобила "Опел" на 20 юли и по този начин министерството е пропуснало "шанса" да обяви обществена поръчка.

Масовото даряване започва да плавно спира към 22 юни, малко след избухването на публичния скандал с дарителите за МВР.

Още по темата
Още от България