Фирми ще извозват стара битова техника в рамките на пролетното чистене на София

Под мотото “Чисти с мен” Столичната община започва традиционното пролетно чистене на София от днес до 27 април. В рамките му ще се събират и извозват всякакви битови отпадъци, включително стара електроника и бяла техника, автомобилни отпадъци.

По време на кампанията ще бъдат почиствани междублокови пространства, паркинги, паркове, градини, детски и спортни площадки и незаконни сметища.

Събраните отпадъци трябва да бъдат поставяни в кофите за боклук или в чували до тях. Големите отпадъци като дивани, канапета, фотьойли, санитарен фаянс, матраци и дюшеци трябва да бъдат поставяни до съдовете за боклук. В рамките на кампанията те ще бъдат извозени безплатно.

Изрязаните при почистването храсти и клони пък да се поставят на удобно за извозването им място, призовават от общината. За кастрене, рязане или премахване на клони, храсти и дървета е необходимо да има писмено разрешение от районната администрация или дирекция “Зелена система” при Столичната община.

За да се извозят по-бързо събраните отпадъци и да се избегне вторично замърсяване, Столичната община ще раздава безплатно найлонови чували. Те могат да бъдат получени от районните инспекторати на Столичния инспекторат или от логистичния център на кампанията в Борисовата градина до езерото “Ариана”.

За събиране на вторични суровини - хартия, стъкло, пластмаса, столичани могат да се обадят предварително на фирма “Унитрейд 2002” на телефон 0885 75 37 94. Списъкът с адресите на пунктовете ще бъде публикуван в сайта на Столичната община и Столичния инспекторат.

За предаване на излязло от употреба електронно и електрическо оборудване гражданите трябва да се обадят на фирма “Елтехресурс” на тел. 0800 14 100 или 0885 77 00 41. За районите “Красна поляна” и “Овча купел” електронните отпадъци ще се събират от ”Екобултех” на телефони 441- 50-56 и 0884 444 048 - за почивните дни.

За предаване на излезли от употреба гуми заявки се правят на телефоните на “Норд авторециклинг” - 02 806 61 21 и на “Екомедиана-2010” - 0886 799 550

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?