Фирми, свързани с Ковачки, започнаха модернизацията на жп участъка София - Волуяк

Фирми, свързани с Ковачки, започнаха модернизацията на жп участъка София - Волуяк

Фирми, свързани с бизнесмена Христо Ковачки, започнаха модернизацията на железопътния участък от София до Волуяк. Това става осем месеца след подписването на договора за близо 200 млн. лв. без ДДС, които обединението "ЗГОП България" ДЗЗД спечели с помощта на съда.

Официалният старт на строителните дейности бе даден днес от заместник-министъра на транспорта Нели Андреева и директора на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) Красимир Папукчийски.

Договорът за модернизация на жп възел София е на инженеринг - проектиране и строителство.

Близо 10-километровата отсечка от Централна гара до Волуяк е част от коридор Ориент-Източно-Средиземноморски. Модернизацията ѝ се финансира от механизма "Свързана Европа". Срокът за изпълнение е три години и половина (42 месеца) и би трябвало отсечката да е готова през лятото на 2024 г.

Очакваният ефект от изпълнението на проекта е намаляване на трафика в София, както и времето за пътуване за товарните и пътнически влакове по направлението от турската граница в посока към границата със Сърбия, посочват от НКЖИ.

Проектът за модернизация

Проектните дейности обхващат техническо и работно проектиране на коловозното развитие на Централна гара София и междугарието София - Волуяк за модернизацията на двупътен железен път, контактната мрежа и изграждане на нов трети електрифициран коловоз от Централна жп гара в столицата до гара Волуяк.

В участъка ще бъдат построени нови приемни здания в гара Волуяк и спирка Обеля, а спирките Надежда и Връбница ще бъдат обновени.

Изграждането на новата жп гара Обеля включва 6 електрифицирани коловози, паркинги и съоръжения за връзки с обществения транспорт, включително и със столичното метро. В цялата отсечка ще бъдат изградени нови перони, пешеходни подлези и надлези с осигурена достъпност на лица с увреждания и трудно подвижни.

Предвидените шумозащитни съоръжения в района на гарите ще сведат до минимум шума за живеещите в района от преминаващи влакове, а предпазните огради ще ограничат нерегламентираното пресичане на жп релси от гражданите.

Строителите

Изпълнител на строително-монтажните дейности е "ЗГОП България" ДЗЗД, в което участват фирмите "Тодини България" ООД и "Стопанско дружество ЗГОП" АД. Договорът с тях е за 199 850 060 лева без ДДС.

Това е един от обектите, спечелени от фирми, свързани с енергийният бос Христо Ковачки, в пътното и релсовото строителство през последните години. Управител на дружеството "Тодини България" е Камелия Таскова, която преди години е била заместник-председател на местна структура на бившата партия на Ковачки - "Лидер" във Враца, а през 2011 г. е била преброител на общото събрание на "Топлофикация - Враца". По това време член на съвета на директорите е бил Кремен Георгиев, който беше изпълнителен директор на "Топлофикация - София" и е смятан за доверен човек на Ковачки. Сега Таскова управлява и един от търговците на ток от групата на Ковачки - "Хидро пауър ютилитис". "Тодини България" е регистрирана на ул. "Леге" 5, етаж 2.

"Стопанско дружество ЗГОП" АД е регистрирано в Нови сад в Сърбия.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?