Фирми, свързани с Цветан Василев, взеха втори порт на концесия

Обединение от “Фанти Г” и “Шип инвест” ще оперира пристанище Русе-запад

Русенската корабостроителница

След корабостроителницата в Русе, фирми, свързани с мажоритарния акционер и шеф на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, взимат пристанище “Русе-запад” на концесия за 35 г. Това е втори порт, който получават свързани с него фирми за по-малко от месец, след като в началото на декември това стана и с пътническия терминал в Несебър.

Очаква се в сряда правителството да определи за концесионер на русенския порт дружеството “Пристанищен терминал Русе-запад”, което е регистрирано по Закона за задълженията и договорите, съобщи правителствената информационна служба.

В обединението влизат компаниите “Фанти Г” и “Шип инвест”, съобщиха от Министерството на транспорта за Mediapool. Офертата на обединението е била единствената за концесионер на пристанищния терминал в Русе.

Компаниите, свързани с Цветан Василев, се ангажират да инвестират 12.2 млн. лв. в развитие на инфраструктурата, съоръженията и предоставяната услуга при заложени минимум 7.4 млн. лв. През първите шест години концесионерът ще направи инвестиции за 5.8 млн. лв. при 4.6 млн. лв. минимално изискване. Размерът на фиксираната част на годишното концесионно плащане е 120 000 лв. без ДДС. Очакваният средногодишен товарооборот в първите шест години от концесията ще бъде 176 445 тона.

С предоставянето на концесията ще се осигурят необходимите финансови средства за реконструкция и модернизация на пристанищния терминал"Русе-запад”, ще се повиши качеството на предоставяните услуги и едновременно с това ще се осигурят приходи за държавата от концесионни плащания, е посочено в правителственото съобщение.

Взимането на концесията на пристанищния терминал Русе-запад, който има 10 корабни места, от дружества на Цветан Василев е очаквано в бранша, след като през лятото на 2011 г. “Шип инвест” придоби 75% от корабостроителницата в Русе, която се намира точно на този терминал.

“Шип инвест" е регистрирана на софийската ул. "Дебър" 17. Там е и седалището на "Бромак", която е еднолична собственост на Цветан Василев и чрез нея той е мажоритарен акционер в КТБ. Официално "Шип инвест" е собственост на "Афлик България" и "Вивес", което също е имало регистрация на този адрес.

Видинската фирма “Фанти Г” е собственост на Валя и Теодор Йорданови, според Търговския регистър. Дружеството обаче е заложено в Корпоративна търговска банка на Цветан Василев и по неофициална информация то вече е нейна собственост заради натрупани дългове.

Плановете на правителството са и пътническият терминал на пристанището в Русе да бъде отдаден на концесия.

Засега правителството постига най-голям успех при пристанищните концесии за разлика от летищните. В края на 2012 г. правителството даде на концесия пристанищата в Несебър и Видин-юг, а година по-рано и това в Бургас. В близките месеци предстои да стане ясен и частният оператор на пристанището в Лом.

Споделяне

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?