Фирми вече няма да получават финансиране от научния фонд

Обвиненията около работата на научния фонд продължават

Занапред фирми няма да получават финансиране от фонд “Научни изследвания“, защото “не може с държавни или европейски пари да се финансират частни фирми“, заяви в четвъртък в Пирдоп образователният министър Анелия Клисарова. Тя уточни, че фирмите ще могат да кандидатстват с проекти към фонда "Иновации" към Министерството на икономиката и енергетиката.

Идеята е занапред във фонд “Научни изследвания“ да могат да кандидатстват с проекти само научни организации, защото това е правилното, посочи Клисарова.

"Най-важното е да се конструира фонд "Научни изследвания" така, че нарушенията да бъдат изправени и да бъде променен правилникът му", заяви образователният министър.

На последната скандална конкурсна сесия, в която бяха финансирани спорни проекти на близки до ръководството на фонда, стана ясно, че сред спечелилите са фирми, регистрирани в последния момент.

Преди ден Клисарова обяви, че се спира последния конкурс за финансиране на несправедливо отхвърлените на миналогодишната сесия проекти и във фонда започват нови проверки. Освен това тя поиска оставките на всички членове на изпълнителния съвет на фонда.

Преди два дни управителят на фонда Владимир Овчаров подаде оставка, заявявайки че не може да работи с изпълнителния съвет и последваха взаимни обвинения.

В четвъртък изпълнителният съвет на фонд “Научни изследвания“ обвини управителя и администрацията на фонда в своеволия и дори в подвеждане на служебния министър на образованието Николай Милошев. Освен това членовете на съвета упрекнаха настоящия министър на образованието Анелия Клисарова, че прави нелепи изказвания и че със спирането на конкурсната сесия за отхвърлени през миналата година проекти, е нарушила обещанията на предишните правителства към учените за справедлив и прозрачен конкурс.

В отворено писмо членовете на изпълнителния съвет на фонда посочват, че са работили усилено за провеждането на конкурса. Те посочват, че след идването на служебното правителство се е оказало, че няма да могат да се заделят допълнителни пари за конкурса и затова трябва да се отделят средства от наличния бюджет на фонда.

“След внимателен анализ на финансовите възможности и административния капацитет на фонда в края на април изпълнителният съвет взе решение да обяви през май нова конкурсна сесия с бюджет 12 800 000 лева за първата и 6 400 000 лева за втората проектна година и един конкурс за подкрепа на млади учени, който да бъде обявен през есента“, посочват от фонда.

Междувременно се оказало, че за да тръгне какъвто и да било конкурс, трябва да бъде приета и одобрена оперативната програма на фонда за текущата година. По правилник тя се изготвя от управителя и се одобрява от изпълнителния съвет, след което се предоставя за подпис на министъра.

“Каква беше нашата изненада, когато на 23 май се появи обява за новата конкурсна сесия с променен и намален бюджет, а няколко дни-по-късно и нова годишна оперативна програма, която беше различна от одобрената от изпълнителния съвет и съдържаше груби технически грешки – като започнем от сбърканата година на конкурса, минем през продължителността на проектите, допустимостта на участниците, размера на финансирането и стигнем дотам, че сесията за млади учени беше насрочена за обявяване на 15 юли, за което фондът нямаше никаква готовност“, посочват от изпълнителния съвет.

“Всъщност управителят еднолично беше променил нашето решение и дори не бе сметнал за нужно да ни уведоми за това, като беше подвел и министъра да подпише документ с невярно и излагащо министерството съдържание“, твърдят те.

Преди ден Овчаров коментира, че не е бил съгласен с решения на съвета, които е трябвало да подписва и след това да носи отговорност за тях.

От изпълнителния съвет посочват, че за да не се повторят грешките от предишната конкурсна сесия, са прегледали всички финансирани през 2012 година проектни предложения (95 на брой) и са обобщили забелязаните административни нарушения. “Констатациите от тази проверка бяха изпратени на управителя и качени на официалния сайт на фонда. Оттук нататък думата имат юристите и управителят на фонда, които могат да търсят административна и съдебна отговорност от нарушителите, ако сметнат това за целесъобразно“, се казва в писмото.

“През цялото време изпълнителният съвет работеше при пълна прозрачност в съответствие с действащия правилник и протоколите с неговите решения бяха надлежно изпращани на г-н управителя, който е присъствал на нашите заседания само няколко пъти. През цялото това време той нито веднъж не е изказал несъгласие с нашите решения, нито е поискал да ги обсъдим заедно. Затова сегашните му изказвания будят у нас не само недоумение, но и тревога, тъй като поставят под съмнение всичко свършено до този момент и излагат на риск цялостното провеждане на новата конкурсна сесия, която трябва да започне след броени дни“, казват от изпълнителния съвет.

“Още по-нелепо звучат изказванията на министър Анелия Клисарова за продължаващи лоши практики във фонда и финансиране на проекти при неясни процедури и критерии, защото всички тези констатации се отнасят за проекти, одобрени на предишни конкурсни сесии“, се допълва в писмото.

“Освен това, както се вижда от гореизложеното, от момента на встъпването си в длъжност досега изпълнителният съвет не е взимал решения за финансирането на нови проекти. Би следвало министърът да е осведомен, че след злополучната сесия от 2012 година , която повлече оставката на тогавашния министър на образованието, а след това и на правителството на ГЕРБ, нова сесия за финансиране на проектни предложения не е имало. Така че какво финансиране се спира? И дали трябва да се правят такива изказвания, когато новата конкурсна сесия, която ние успяхме да организираме въпреки финансовите и административни трудности, вече е обявена и след няколко дни трябва да започне разглеждането на проектите? Нека г-жа министърът обясни на всички проектни колективи на около хилядата проекта, които все още потвърждават намеренията си за участие в тази конкурсна сесия, че обещанията на предишните министри и правителства за справедлив и прозрачен конкурс нямат никаква стойност“, завършва писмото.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България