Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Фирмите изпращат годината с повече продажби въпреки влошената бизнес среда

Липсата на реформи, корупцията, престъпността са основните предизвикателства

1 коментар
Фирмите изпращат годината с повече продажби въпреки влошената бизнес среда

Българските фирми изпращат 2015 година със сравнително висок ръст на продажбите и обемите на производство въпреки влошената бизнес среда заради липсата на реформи, повишаване на корупцията, сивата икономика и престъпността, както и увеличаването на регулаторната тежест и затруднения достъп до кредитиране.

Притесненията за 2016 г. идват от неяснотата на цените на суровините и достъпа до кредитиране. Мениджърите са умерени оптимисти за развитието на икономиката през следващата година и очакванията им са свързани с тежък регулаторен, фискален и енергиен натиск върху производството. Това показва проучване на Българската стопанска камара (БСК) направено сред 734 предприятия онлайн. Изследването се провежда за 11-та поредна година.

По-високият икономически растеж през тази година от 2-3% се дължи на повишената събираемост на данъци и акцизи, а не на по-голямото производство, смята Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК. По думите му сме свидетели на български феномен – при намаление на цените на горивата, приходите в бюджета от продажбите им растат. Това се дължи на повишената събираемост на акциза в резултат на по-добрата работа на агенция "Митници" и данъчните, отбеляза Данев.

Според БСК постигнатият икономически растеж е неустойчив. Данев препоръча да се следят частните инвестиции, работните места, раждаемостта и имиграцията. Докато не се обърне трендът и не почнат да растат инвестициите, няма нито да погасим бюджетния дефицит, нито да създадем работни места, заяви Данев, като подчерта, че е важно в кои точно сектори на икономиката ще са вложенията.

Засега няма индикации това да се случи. Напротив в началото на 2016 г. може би ще избухне "бомба в енергетиката" и ни чакат протести заради вдигането на минималната заплата, прогнозира Данев.

Ефектът от по-високите цени на тока вече се вижда - закриване на предприятия в енергоемки производства. В металургията пловдивската "Хелиос Металург" вече не работи, а "Аурубис" се е отказала от инвестиция от 85 млн. евро. Пернишката "Стомана" пък работи само с 30% от капацитета си, каза Данев като цитира данни от бранша.

Междувременно Световната банка рязко вдигна прогнозата си за икономическия растеж в България до 2.9% през тази и 2.2% през 2016 г. През юни очакванията на банката бяха за 1.1% ръст на брутния вътрешен продукт през тази година и ускоряване до 2% през 2016 г. Оценката е актуализирана заради по-силния износ за ЕС през първото полугодие, възстановяването на инвестициите – основно публичните, които стават с европейски средства, и по-доброто представяне на пазара на труда.

Влошаване на бизнес климата

Сериозно се влошава оценката на компаниите за бизнес климата през тази година спрямо 2014 г. Половината от участвалите в анкетата компании отчитат отрицателни тенденции в бизнес средата, докато през 2014 г. техният брой е бил една трета. Едва една десета от анкетираните виждат подобрение в икономическата обстановка през последните две години.

Докато през 2014 г. процентът на деклариралите подобрение на фирменото състояние е малко над този на отговорилите отрицателно, то през 2015 г. негативните оценки са четири пъти повече от позитивните, отичат още от БСК. Без промяна остава делът на посочилите липса на промяна в състоянието на тяхната фирма – по 47% през 2014 и 2015 г.

Бизнесът дава негативни оценки (средно 76%) за въвеждането на новите данъци "вредни храни" и "уикенд" и за увеличаване на платения годишен отпуск. Над половината от анкетираните (57%) оценяват негативно увеличението на минималната работна заплата. Над 60% неодобрение получават и част от промените в системата за социално осигуряване като изравняването на пенсионната възраст на мъжете и жените и т.нар. "право на избор" между НОИ и универсалните пенсионни фондове за втора пенсия.

Корупция и престъпност

Според оценките на бизнеса през 2015 г. сериозно са се увеличили корупцията (70%), престъпността (63%), сивата икономика (57%) и регулаторната тежест (53%).

Данните за сивата икономика са сравнително същите, като тези през 2014 г., когато 58% от анкетираните са отчели ръст на това явление, а през тази година процентът е 57%.

Не така обаче стоят нещата при останалите показатели. Корупцията нараства с 10 процентни пункта за година. Най-висока е тя в сферата на обществените поръчки, включително и тези с европейско финансиране - 14.8%. Следвана е от съдебната система - 13.7%, МВР/КАТ – 12.8%, и здравеопазването – 12.8%.

Данните сочат, че там, където твърдим, че правим реформи, корупцията остава. Това означава, че от корупционния капан ще излезем, когато направим реформите, каза Божидар Данев.

При митническия контрол е отчетено понижаване на корупцията от 10.4% на 7.1% и той слиза с едно място надолу в класацията на БСК.

Следващите най-корумпирани администрации са контролните органи в сферата на екологията, данъчно-осигурителното и трудовото законодателство, като и в трите сфери се отчита ръст на оценката за корумпираност.

При контрола по спазване на санитарно-хигиенните изисквания не е настъпила промяна през тази година спрямо миналата.

С най-ниски нива на корупцията е образователната сфера, но там има ръст от 3.6% през 2014 г. на 4.4% през 2015 г.

Прави впечатление, че през тази и миналата година нито един от участвалите в анкетата не е посочил намаление на корупцията, докато за престъпността през 2014 г. е имало намаление от 5%, докато тази е нула.

Съдебната система – шампион по неодобрение

Шампион по неодобрение през тази година от бизнеса е съдебната власт. От работата на магистратите са доволни едва 2% от бизнеса, а 95% са изразили неодобрение, останалите са без мнение, сочи проучването на БСК.

Запазва се изключително ниската степен на доверие към Народното събрание (83%), президента (73%) и Министерския съвет (67%).

Бизнесът оценява най-високо работата на данъчната администрация и местната власт, съответно одобрението е 40% и 37%.

През тази година за първи път са били включени и три ключови регулаторни органа – Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, които не получават доверие. Работата им се оценява положително едва от 3 на сто от бизнеса за КЕВР и по 7% за другите два регулатора. Над половината от участвалите в анкетата не са могли да дадат оценка за работата на комисията за конфликт на интереси, най-вероятно защото не знаят какво се занимава.

Комисията за конфликт на интереси нашумя по времето на правителството на Пламен Орешарски, когато стана ясно, че е използвана за политически поръчки от управляващите от ГЕРБ. Тогавашният ѝ шеф Филип Златанов беше осъден условно в края на октомври, но не заради "тефтерчето" с поръчките, а заради скритата преписка срещу президента Росен Плевнелиев.

Умерен оптимизъм за 2016 г.

Въпреки влошената бизнес среда, анкетираните компании отчитат сравнително висок ръст на продажбите и обемите на производство, изпреварващо с по над 10 пункта миналогодишното изследване.

Достъпът до външни пазари също отбелязва ефективен ръст. Позитивни тенденции се отчитат и при броя на работните места – запазване или увеличаване.

Обратна е тенденцията единствено по отношение на заплатите. Едва 10 на сто от работодателите са вдигнали възнагражденията през тази година срещу 23% през 2014 г. Всеки пети анкетиран твърди, че дори е намалил заплатите. Преобладаващата част от фирмите (70%) е оставила без промяна заплащането на труда.

През 2015 г. фирмите са направили най-много инвестиции в нови мощности и сгради, следвано от разработването на нови продукти и услуги.

Подобрение спрямо 2014 г. е отчетено при събирането на просрочени вземания от контрагенти, държавата и общините. Намаляват просрочените несъбрани вземания, както и просрочените плащания към банките. Половината от фирмите обслужват заемите си без проблеми, което е ръст от 8% спрямо година по-рано.

Остава обаче проблемът с работната ръка. Като вече липсват не само висококвалифицирани специалисти, но и от средния ешалон и дори нискоквалифицирани, каза Данев. Според него това става, защото "25 години политиците не можаха да направят един конституционен запис – че образованието да 16 години е задължително".

Въпреки постигнатите добри резултати през тази година бизнесът е умерен оптимист за настъпващата 2016 г. Както през тази, така и през следващата компаниите поставят акцент върху развитието на човешкия си капитал и внедряването на иновации. Планират разработване на нови продукти и пазари, а оттам увеличаване на работните места и заплатите.

Над половината от участниците в анкетата не предвиждат увеличаване на кредитната си задлъжнялост, като почти всеки трети не е решил дали ще тегли заем от банките за финансиране на дейността си.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. анита хегерланд
    #1

    Работната ръка не е мобилна, както е например в САЩ. Там първо си купуваш кола, после си търсиш работа. Ако нямаш такава, получаваш социални помощи. Второ: раздвижване на пазара може да има, когато се въведат купони за евтино пазаруване. Така фирмите ще се освободят от некачествената и остаряла стока, която задръства производството. Третата ми идея е, българските производители да закупят правата за производство и разпространение на определени стоки, които после да изнасят в ЕС. Например в Германия свободно се продават кройки за дрехи в специализирани магазини. Ако "закупят техните идеи", това може да промени бизнеса и мисленето на производителите ни.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.