Фирмите масово оценяват работниците, но не и мениджмънта си

Фирмите масово оценяват работниците, но не и мениджмънта си

Проблем на българските фирми е, че масово оценяват работата на низшия персонал, но не и качествата на мениджмънта си. Това стана ясно на международна конференция за управление на човешките ресурси, започнала в Златни пясъци в петък.

В България 60 процента от фирмите правят оценки на персонала си, но обикновено се проверява работата на работниците. Само 40 на сто от тестващите персонала си правят това и за висшите служители, съобщи проф. Елизабета Вачкова, позовавайки се на международно изследване за управлението на човешките ресурси.

Тя допълни, че това не е правилно, защото дори всички работници да са перфектно подготвени, при слаб мениджмънт предприятието не може да постигне успехи.

Нашите фирми са с европейски стандарти и при корпоративните си стратегии, каза Вачкова. Както в ЕС, така и у нас 70 на сто от компаниите има корпоративни стратегии.

По думите на Вачкова България е държавата с най-висок процент в Европа, инвестиран в обучение като дял от фонд "Работна заплата". У нас този процент е 6 на сто, докато в САЩ и ЕС той е около 4 пункта. Според нея това показва стремеж и правилна стратегия за управление на човешките ресурси.

В същото време обаче страната ни изостава в стимулирането на работата в екип. У нас се стимулират основно индивидуалните постижения, което понякога създава проблеми. Освен това в сравнение с ЕС изоставаме в конституирането на звена за управление на човешките ресурси, каза Вачкова. По думите ѝ 18-20 процента от фирмите у нас нямат такъв субект.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?