Фирмите могат да кандидатстват за помощта пред НАП до 20 януари

Снимка: Архив

До 20 януари се удължава срокът за кандидатстване за финансова подкрепа за микро, малките и средни предприятия, предоставяна от Националната агенция за приходите, съобщи говорителят на агенцията Росен Бъчваров, цитиран от БНР.

По схемата са осигурени общо 156 млн. лв. чрез Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", като компаниите могат да кандидатстват за безвъзмездна помощ в размер на между 10% и 20% от оборота им от 2019 година за месеците, в които дейността е била ограничена заради пандемията. Максималната стойност на подкрепата е 150 000 лв., а НАП пусна електронната услуга, през която ще става кандидатстването.

Тъй като се очаква обнародването на законови промени, от приходната агенция призовават да се изчака с кандидатстването по програмата. Ако компания има желание да го направи по-рано, ще трябва да бъдат направени по-сериозни проверки, обясни Бъчваров.

В момента текстовете изискват фирмата да няма никакви задължения към хазната. До дни или максимум до седмица ще се обнародва облекчението, според което няма бъдат одобрявани фирми с установени задължения единствено при ревизия.

Право на помощ имат бизнеси, чиято дейност е изцяло или частично ограничена заради пандемията от Covid-19.

Безвъзмездната помощ може да се използва и за възнаграждения на служителите, обясни още Росен Бъчваров.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?