Фирмите не смогвали на интереса към продуктите "Стара планина"

Фирмите не смогвали на интереса към продуктите "Стара планина"

Бизнесът е затруднен да отговори на големия интерес към месните продукти със стандарта за високо качество "Стара планина", заяви земеделският министър Мирослав Найденов след правителственото заседание в сряда.

По негова информация месопреработвателите не могат да отговорят на поръчките, тъй като търсенето било много голямо. Пуснатите продукти в супермаркетите с логото "Стара планина" бяха разграбени за часове след проведената мащабна пи ар кампания за високото им качество.

Найденов, който бе основният мотор за въвеждането на стандарта, сподели, че е очарован от продуктите "Стара планина", които лично е опитал - кюфтета, кебапчета и наденица.

"И те наистина са с вкуса, който помня от ученическите си години. Истински са, от месо са", категоричен бе министърът.

Той отряза репортерски коментар, че не всички харесват новите продукти. Той лично имал информация в обратната посока – всички, които са си купили, твърдели, че им е много вкусно. Все пак Найденов допусна, че е възможно да има и някой, който не харесва продуктите "Стара планина" и илюстрира "аномалията" с примера, че сме отвикнали от вкуса на истинското кисело мляко, ядейки 20 години млечни подобия.

Министерството вече въведе стандарт и за киселото мляко, който обаче бе остро критикуван от БСП. Според младежката организация на социалистическата партия стандартът изменял автентичната рецепта на киселото мляко, прави го по-сладко и по-трайно.

"На вкус и цвят приятели няма", философски затвори темата за кюфтетата и саламите министърът на земеделието и храните.

Найденов коментира и друг проблем за домакинствата - ръстът в цените на олиото и хляба. Според министъра няма никакви основания за поскъпването на олиото, още повече, че е реколтата била добра.

"Има други институции, които трябва да следят дали има някакво споразумение", каза Найденов, повтаряйки дискретно тезата си от миналата седмица за възможни картелни споразумения.

"Не е нужно да е картел, може да се разберат по друг начин, може да не го подписват", уточни министърът.

Той коментира още, че традиционно всяка година, когато населението започне да затваря буркани, се "прави опит да се пробва пазарът". Той успокои обаче, че цената на олиото ще падне.

Министърът съобщи, че следващата седмица, в рамките на проверките на качеството на храната в детските градини и училищата, заедно с кмета на столицата Йорданка Фандъкова лично ще посетят детска градина в София. Междувременно още в сряда вечерта Мирослав Найденов ще открие градинско парти - барбекю "Тайната на българския вкус” в Дипломатическия клуб "Глория Палас” в Горна Баня.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?