Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Фирмите предпочитат овърдрафта и лизинга за финансиране на бизнеса си

0 коментара
Фирмите предпочитат овърдрафта и лизинга за финансиране на бизнеса си

Близо две трети от компаниите предпочитат да финансират дейността си чрез овърдрафт и лизинг. Причината е, че банките все по-трудно отпускат заеми за бизнеса. Това показва проучване на НСИ за достъпа до финансиране на малките и средните предприятия, проведено през 2010 г.

Икономическата перспектива (19.5%), търсенето на вътрешния пазар (17.2%) и новите конкуренти (12.1%) са факторите, които в най-голяма степен биха ограничили растежа на бизнеса през 2011 – 2013 г. Другите фактори са ценовата конкуренция (9.6%), утежнените закони (8.7%) и недостатъчните финансови средства (7.8%), показва проучването на НСИ.

То е имало за цел да установи кои са били основните финансови източници на компаниите през 2007 и 2010 г., като данните трябва да послужат за вземане на адекватни управленски решения за подпомагане на бизнеса.

И през двете наблюдавани години около две трети от компаниите са предпочели да се финансират чрез банков овърдрафт и лизинг. Около една пета са избрали финансиране чрез търговски кредити от доставчици и авансовите плащания от клиенти.

При търсенето и получаването на такива видове финансиране най-много предприятия са постигнали пълен успех в сравнение с осигуряването на средства чрез заем и капиталово финансиране, показва проучването на НСИ.

Двоен ръст на безпричинно отказаните заеми

Според института тревожен е фактът, че банките са отказвали кредити на предприятията без да посочат причина за това. Ръстът на безпричинно неодобрените кредити за бизнеса нараства двойно - от 20% през 2007 г. до 40% през 2010 г.

В случаите, когато банките са посочвани причини за отказите за кредит, са били недостатъчно обезпечение или гаранция, недостатъчен или рисков потенциал, лош кредитен рейтинг и недостатъчен собствен капитал.

За изследвания период банките са завишили и необходимостта от осигуряването на поръчители при отпускането на заемите с 2.2 пункта. Собствениците или управителите на фирмите са били основните поръчители на отпуснатите заеми при над половината от случаите. За кредитите са гарантирали още членове на семейството, приятели или други лица и фирми.

Оплаквания на бизнеса от редица условия на банките

Няма съществена промяна в оценката на предприятията за условията, при които могат да получат заем през наблюдавания период. Близо 60% от предприятията считат, че лихвените проценти по заемите са доста високи през 2010 г., докато три години по-рано на това мнение са били - 64.5%. И през двете години около 35% от фирмите, взели кредит, определят

като неприемливи условията на банките за падеж, срок на изплащане, обременяващи юридически клаузи.

Причините за избор на банка от предприятията се различават съществено между началото и края на изследвания период. През 2007 г. 41.8% от предприятията считат, че избраната от тях

банка предлага най-добрите нелихвени условия, докато през 2010 г. предпочитанията

са за банките, на които фирмите вече са били клиенти.

И през двете изследвани години банките са отпускали най-лесно кредити на фирмите от секторите "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти и далекосъобщения", както и "Професионални дейности и научни изследвания"

Анализът на данните от проучването показва, че оценката на икономическите условия за

развитието на бизнеса не се влияе нито от степента на растеж, нито от икономическата

дейност, отчита НСИ.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.